La Volta #46: il·lustració, animació i arxiu

Dissabte 30 de setembre de 2023 de 10 a 20 h

Plaça de l’Assumpció (Sant Narcís, Girona)

La Jornada Voltaica d’il·lustració, animació i arxiu torna amb ànims de reivindicar la feina realitzada per il·lustradors de diversos àmbits (còmic, premsa, científic, producte il·lustrat, etc.), creadors d’animació i artistes visuals que treballen des de l’apropiacionisme (collage, found footage, etc.), i alhora fomentar la trobada amb professionals del sector mitjançant conferències, exposicions i activitats pedagògiques.

Us portem una jornada amb més d’una trentena de paradistes, bona música, reflexions i un munt d’activitats! En primer lloc, trobem un gran repertori de tallers: el de boltrops de fang amb la Martina Rogers, el d’il·lustració amb Miguel Brieva, el de quimigrames amb en Javier Luengo (resident de La Volta), el  d’il·lustracions amb aquarel·la amb Judith Iglesias, la quarta edició de dibuix amb model d’El Taller del Barri i, finalment, el de diaris il·lustrats amb la Carla Giró.

Gemma Cortabitarte presentarà el seu llibre Como ser ilustrador (y vivir de tu trabajo). També tindrà lloc una taula rodona sobre l’art generatiu i els NFT’s on comptarem amb l’Anna Carreras, artista digital i programadora creativa. Acompanyats de professionals i en la col·laboració amb l’APIC, obrirem convocatòria per la revisió de portafolis dirigida a il·lustradors/res de Girona.

I, com ja és tradició a les Jornades Voltaiques, s’inauguraran propostes expositives. En aquesta ocasió, comptem amb el treball sobre Paul Klee de l’artista i soci amic Andres Siri, a l’espai de la V15, la instal·lació a l’aparador de la V22 de Martina Rogers . També i per quart any consecutiu comptarem amb la selecció de curtmetratges d’animació de La Pantalla de La Volta a cura de Laura Ginés.

Com podeu veure, és un programa ben complet. No us ho podeu perdre!

Aquí el programa detallat:

Concert

_18:30h a 19:30h. Jordi Fornells i Mario Mas

Músiques d’arrels alternatives
Un viatge propi que parteix dels cants primitius i el toque a lo barbero, connecta la lírica popular catalana amb el cante jondo i reinterpreta sons tradicionals transatlàntics mitjançant l’adaptació poètica i la creació de noves cançons per parlar-nos de llibertat, de memòria i de convivència entre diferents llengües i «ritmes mare».

Exposicions | Instal·lacions | Projeccions

_13:30h Inauguració Embruixos, plantes i llegendes. Neus Ponsetí i Somàtica Visceral

Recull d’obres il·lustrades en diferents tècniques que exploren la relació entre la mitologia i la bruixeria.

_13:45h Inauguració Boltrops. Martina Rogers

El boltrop és un bol de ceràmica il·lustrat que vol assimilar-se a un zoòtrop: joguina òptica concebuda l’any 1834 on el moviment es crea mirant a través de les ranures d’un cilindre giratori cap a un seguit de dibuixos que formen una tira de paper a l’interior del
cilindre.

_14h Inauguració Pissarres. Andres Siri

Pissarres és un estudi sobre l’obra inacabable de Paul Klee. Una exploració que busca situar la mirada a partir de l’exercici de treure, esborrar i eliminar, de despullar o destapar els elements superposats en la seva obra. Una radiografia que il·lumina la línia com a únic suport estructural.

_17h a 18h 4a edició Pantalla de La Volta. En cos i ànima

Curadoria de projectes d’animació a càrrec de Laura Ginès Bataller
Aquest és un programa que és un cos. Enquadraments molt tancats a parts molt concretes de la nostra anatomia, per respondre al repte, autoimposat, de construir un cadàver exquisit animat. No són films que parlin de cossos, sinó que els miren i dibuixen de prop amb altres intencions. Amb obres de: Nata Metlukh, Edwin Rostron, Mel Arranz, Paul Bush i Paula Esparraguera.

Tallers | Exhibicions | Revisió de Portafolis

_Tot el dia. Espai de joc Tell fusta

Un espai on els més petits poden jugar lliurement amb joguines i estructures de qualitat que estan realitzades artesanalment en el taller de Tell Fusta a Vulpellac.

_10 a 12h. 5a edició del Taller de dibuix amb model en viu. Taller del Barri – Acadèmia de Còmic

Una de les maneres més efectives per aprendre a dibuixar o perfeccionar el teu dibuix és copiar del natural. En aquest taller disposem d’una model vestida d’època del personatge Mina Murray del còmic d’Alan Moore.

_11 a 13 h Introducció al Diari il·lustrat. Carla Giró

Aquest taller té com objectiu ensenyar a crear un diari il·lustrat a través del qual, totes les participants puguin narrar experiències de la vida quotidiana. No cal tenir coneixements previs. Taller per a tots els públics.

_11:30 a 13:30h Explorant la flora urbana a través de l’art: Taller d’il·lustració botànica. Judith Iglesias i Ferrer

En aquest taller per a tots els públics us convidem a descobrir les plantes que ens envolten en carrers i places a través de diferents tècniques com ara grafits, aquarel·la, llapis de colors i retoladors. No cal tenir coneixements previs.

_11:30 a 13:30h Quimigrames. Javier Luengo

El quimigrama és una tècnica fotogràfica i pictòrica que produeix imatges combinant procediments i materials propis de la fotografia. Per a majors de 10 anys.

_16 a 20h Taller de boltrops de fang animats. Martina Rogers

Construirem de forma col·lectiva dues peces de fang amb la tècnica dels xurros. Aquestes peces les decorarem entre totes les participants per crear els nostres boltrops. A partir de set anys.

_16 a 18h 3a edició Revisió de portafolis
Centre Cívic Sant Narcís

Convocatòria de revisió de PORTAFOLIS per a il·lustradors/es! A càrrec de: Paula Esparraguera, agent a l’agència literària i d’il·lustració Ute Körner/Art&Kö i Xavi Ramiro, professional de reconeguda trajectòria molt lligada al camp dels productes digitals com aplicacions i videojocs. Cofundador de la desenvolupadora de videojocs per a mòbil PixelGo.

Conversa / Presentacions

_12 a 12:45h. Conversa amb Anna Carreras. Art generatiu, l’art fet amb algoritmes i codi artesà de creació pròpia, l’art que s’escapa de tot programari

Espai Cúpula Plaça de l’Assumpció

Anna Carreras és una codificadora creativa i artista digital interessada en l’experimentació de la comunicació interactiva, tot centrant el seu treball en l’ús d’algoritmes generatius, codi creatiu i tecnologia interactiva com a mitjà de comunicació i generador d’experiències.

_12:45 a 13:15h. Presentació i col·loqui del llibre: Cómo ser ilustrador (y vivir de tu trabajo) de Gemma Cortabitarte amb Xavi Ramiro i les il·lustradores Nirvana Jiménez i Coaner Codina.

Espai Cúpula Plaça de l’Assumpció

_16:30 a 17:00h. Presentació Xàfec

La revista Xàfec, neix de la mà dels artistes i il·lustradors Àlex Martín, Andreu Elies i Cesc Pujol. En aquesta ocasió ens presentaran el darrer número: Els Límits.

Espai Cúpula Plaça de l’Assumpció

 

Amb el suport:
Ajuntament de Girona, Departament de Cultura, Diputació de Girona

Col·labora:
APIC Associació professional d’il·lustradors/es de Catalunya
El taller del barri. Acadèmia de còmic
Centre Cívic Sant Narcís

 

Si vols que una de les parades sigui la teva omple el següent formulari!
https://forms.gle/x5Cqs5vxSE1J9geA6

Farem una primera selecció de paradistes a finals de juliol i una segona a principis de setembre. No oblidis emplenar el formulari!

Parada pròpia: 20 €

Parada de La Volta: 30 €

Actualitat

   

L’Associació Cultural La Volta forma part de Xarxaprod, la Xarxa d’espais de creació i producció de Catalunya