La Volta és un projecte cultural de proximitat en clau de creació contemporània que, situat al barri de Sant Narcís de Girona, disposa de quatre locals a la plaça de l’Assumpció i una zona enjardinada, recuperats i habilitats per acollir en residència propostes vinculades a l’art, l’artesania, el disseny i la cultura. La selecció de residents es realitza a través de convocatòries obertes i públiques adreçades a persones interessades a desenvolupar un projecte d’autoocupació en el marc de les anomenades Indústries Creatives. Els establiments són petits locals a peu de carrer, originàriament destinats a negocis familiars i tancats durant dècades, que han permès desenvolupar un projecte cultural de barri, únic i singular, gràcies a la col·laboració de tots els actors implicats. El projecte de La Volta va néixer fa més de vuit anys amb un doble objectiu:

  • Donar suport a la professionalització de projectes culturals, artesans i artístics posant a disposició espais de treball individual i col·lectiu, així com d’exhibició i distribució d’obra i producte.
  • Dinamitzar culturalment i econòmicament Sant Narcís amb la col·laboració dels veïns i veïnes, entitats, comerços i equipaments del barri.

Metodologia i línies de treball

Arts i oficis | És la línia més àmplia del projecte i està vinculada a la recuperació d’oficis i tècniques artístiques, l’artesania i el treball manual, la fotografia analògica, la il·lustració, la ceràmica, la joieria, el disseny sostenible, o la bioconstrucció, per donar força al conjunt d’artistes i artesans compromesos amb la sostenibilitat social, ambiental i econòmica, tant des del punt de vista dels materials, com des de la producció i distribució de l’obra.

Arxiu i animació | És la línia agrupa el treball en l’àmbit audiovisual practicat des de La Volta i s’estructura en dos eixos: D’una banda, l’animació desenvolupada mitjançant diverses tècniques que combinen la pràctica analògica, objectual i digital. I, d’altra banda, l‘arxiu com a eina de la pràctica audiovisual i plàstica, pensat i treballat des del foundfootage, l’apropiacionisme i el collage amb finalitats artístiques, professionals i divulgatives.

Pensament i tecnologia | És la línia pretén propiciar nous àmbits de reflexió sobre el lloc que les pràctiques artístiques contemporànies, els nous llenguatges de la imatge i l’art ocupen en la societat actual i en l’àmbit educatiu. 

Disseny de producte, prototipatge i artesania digital | És la línia que pretén apropar l’artesania i la tecnologia, el disseny amb l’autoproducció, la cultura i la indústria. L’objectiu consisteix a teixir lligams entre el món dels ateneus de fabricació i l’anomenada artesania digital que està conformant nous models de fabricació i producció per mitjà de la impressió 3D, les màquines de CNC de baix cost, etc., i que ofereixen la possibilitat de distribuir a escala molt local els processos de disseny i de fabricació. Volem treballar involucrant l’artesania i les arts, i els oficis tradicionals en ecosistemes de producció col·laborativa per obrir nous valors d’economia local més centrats en el DIY, la sostenibilitat i l’economia circular.

Diàleg entre la ciència i l’art | És la línia centrada la producció d’un nou llenguatge sobre la sostenibilitat. La crisi ambiental global (manifesta pel Canvi Climàtic, la pèrdua de la biodiversitat, la crisi energètica, la presència massiva de transgènics i elements nocius per a la salut, etc.) i la racionalitat instrumental que la fomenta, ens obliguen a repensar les relacions amb la naturalesa. Els llenguatges artístics, en combinació amb la investigació social i ambiental, esdevenen una font innovadora de coneixements amb un gran poder de transformació.

Nous públics i col·laboració amb universitats | L’Associació reforça el vincle amb les universitats per donar a conèixer el projecte en l’àmbit acadèmic i alhora establir convenis de col·laboració per tal que els alumnes de grau i, o màster puguin desenvolupar les seves pràctiques a La Volta i afavorir l’intercanvi de coneixement intergeneracional, així com el pràctic i teòric. Així mateix, es promouen les visites guiades als espais per a totes aquelles persones que treballen en ajuntaments, associacions, estudiants de cursos de gestió cultural, etc. interessades a saber més del projecte i conèixer de primera mà el seu funcionament i el treball i l’obra dels artistes en residència.

Projecte de barri i cultura de proximitat | Entenem la cultura com una eina de transformació i cohesió social al servei de la ciutadania. La Volta ha estat, és i serà un projecte cultural arrelat a Sant Narcís. I és per això que treballem per reforçar el vincle amb els veïns i veïnes, entitats, establiments i equipaments per dinamitzar el barri conjuntament i decidir quin model és el més adequat per millorar la vida de les persones que hi viuen i hi treballen i col·laborar en la recuperació del barri com a node comercial i promoure’l com a espai d’interès cultural per la seva singularitat arquitectònica i com a pol creatiu, compartint recursos i espais de trobada per millorar-ne la comunicació i l’organització de la programació d’esdeveniments i activitats, i desenvolupament de projectes i estratègies comunes.

 

Convocatòries

L’Associació Cultural La Volta gestiona el projecte La Volta de Sant Narcís, un espai per al creixement de projectes artístics i culturals en un estadi emergent de professionalització. La convocatòria s’adreça a persones o col·lectius interessats a desenvolupar una activitat d’autoocupació en l’àmbit creatiu: arts visuals o en viu, arts aplicades, gestió cultural, disseny, etc. i que, alhora, vulguin formar part d’un projecte cultural de barri que creix i es transforma gràcies a la cooperació, el talent i la implicació dels seus residents.

La Volta consta de quatre locals disseminats a la plaça de l’Assumpció amb espais de treball individuals, tallers i infraestructures compartides, i espais d’exhibició i distribució d’obra i producte. El projecte també disposa de diversos espais expositius i una zona enjardinada a l’aire lliure per promoure activitats culturals i artístiques.

 

Serveis


 

Jornades voltaiques:

  1. ART I ARTESANIA (març)
  2. BIOCONSTRUCCIÓ I SOSTENIBILITAT (juny)
  3. IL·LUSTRACIÓ, ANIMACIÓ I ARXIU (setembre-octubre)
  4. DISSENY DE PRODUCTE I ARTESANIA DIGITAL (desembre)

Es tracta de quatre esdeveniments a la plaça de l’Assumpció de Sant Narcís en què es combinen més d’una vintena de parades d’art i artesania, i productes i serveis de professionals de diferents sectors amb una programació expositiva i formativa centrada en una de les quatre temàtiques. Des de 2016, la programació musical és en col·laboració amb el Black Music Festival, l’(A)phònica. El Festival de la veu de Banyoles i el NEU! Festival no internacional de música i altres arts.

Les Jornades voltaiques són codissenyades i cocreades per equips de treball integrats per a professionals dels diferents àmbits per promoure una programació de qualitat per al públic especialitzat. És el cas de la Jornada de bioconstrucció i sostenibilitat que compta amb la participació de col·lectius i professionals com Germen, Cemprotecta, Greta, De Mans a Terra, Esfèric, Pam a Pam i Xarxa Mora, la dedicada a la il·lustració, l’animació i l’arxiu en col·laboració amb l’Associació Professional d’Il·lustradors de Catalunya (APIC), Marcel Piè (Estampa)El Taller del Barri-Acadèmia de còmic i la especialitzada en disseny i artesania digital programada amb el col·lectiu d’artistes i fabricadors digitals com Playmodes, Nicolás Saganias, La Fàbrica Fabulosa, Fusteria digital i WTFold.

 La Volta també col·labora amb centres, entitats i recursos que treballen per la formació i professionalització d’artistes, artesans i creadors com són l’Escola Massana. Centre d’Art i Disseny de Barcelona, la Plataforma Assembleària d’Artistes de Catalunya (PAAC) i l’Oficina de Foment de les Arts del PECT-ICC de Girona

En aquests anys de recorregut hem comptat amb la participació de professionals de l’art, l’artesania i la creació contemporània com Juanjo Sáez, Itziar González, Núria Güell, Cristina Daura, Laura Ginés, Félix Pérez-Hita, David Casacuberta, Pense, Ferran Collado, Tanja Grass, Xavi Bobés, Miquel Garcia, Miguel Brieva, Eva Sòria, Belén Cabratosa o Xavier Salomó, entre d’altres. 

Les Jornades voltaiques reben el suport de l’Ajuntament de Girona, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona i la col·laboració del Centre cívic Sant Narcís.


Art i artesania

“El término artesanía se aplica casi siempre a los trabajadores manuales y designa la búsqueda de calidad en la construcción de un violín, un reloj o una cazuela. Es una acepción demasiado restringida del término. También existe la artesanía mental, como la que se da en el esfuerzo por escribir con claridad, mientras que la artesanía social podría residir en la habilidad para forjar un matrimonio viable. Una definición amplia de “artesanía” podría ser la siguiente: hacer algo bien por el simple hecho de hacerlo bien. En todos los campos de la artesanía intervienen la autodisciplina y la autocrítica; son importantes los modelos, y la persecución de la calidad se convierte teóricamente en un fin en sí mismo.” Richard Sennett – La cultura del nuevo capitalismo (Anagrama, 2006)

Jornada voltaica amb propostes vinculades a la recuperació d’oficis i tècniques artístiques que, treballades des de la sostenibilitat i allunyades dels processos industrials de fabricació, impliquen un coneixement específic de cada tècnica. Es tracta d’àmbits sorgits del treball manual, tot aportant un major al·licient en el disseny i la producció d’objectes funcionals i/o decoratius.

Bioconstrucció i disseny sostenible

Jornada voltaica amb propostes artístiques, artesanes, constructives, etc. que ofereixen una resposta creativa i professional a la prevenció i reducció de l’impacte ambiental dels processos de producció i que, alhora, promouen l’ús de materials saludables i sostenibles, o recuperats. A més a més, des de La Volta volem fomentar la trobada entre professionals del sector programant taules rodones, activitats pedagògiques, demostracions de processos creatius i propostes expositives vinculades a la bioconstrucció i el disseny sostenible. A partir de 2020 comptem amb el suport i complicitat de professionals del sector de la bioconstrucció i la sostenibilitat com Terram, Xarxa Mora, Cemprotecta, De Mans a Terra, Escola Orígens, Esfèric o Pam a pam, entre d’altres.

Il·lustració, animació i arxiu

Jornada voltaica per reivindicar la feina realitzada per il·lustradors de diversos àmbits (còmic, premsa, científic, producte il·lustrat, etc.), creadors d’animació i artistes visuals que treballen des de l’apropiacionisme (collage, found footage, etc.), i alhora fomentar la trobada amb professionals del sector mitjançant conferències, exposicions i activitats pedagògiques.

Amb la col·laboració de l’APIC (Associació de Professionals de la Il·lustració de Catalunya) i El Taller del Barri-Acadèmia de Còmic.

Disseny de producte i artesania digital

Edició especial de Nadal amb més d’una vintena de parades dedicades a promoure la venda de productes funcionals i decoratius de creadors que combinen l’artesania tradicional amb els avenços tecnològics i digitals, el disseny de qualitat i la innovació creativa. Així mateix, des de La Volta, es vol seguir fomentant el contacte directe entre creadors i visitants, el consum responsable i de proximitat, i fer de la plaça de l’Assumpció un node cultural i comercial de referència a la ciutat.

Mercat d’Art Km0 (2015-2017)

Sota la denominació d’Art Km0, el Mercat de La Volta fomenta el contacte directe entre creadors del territori i visitants, i recupera l’espai públic com a lloc de trobada i intercanvi d’idees, coneixement i experiències creatives, a través de tallers i activitats culturals: concerts de grups gironins emergents i consolidats, exposicions d’art contemporani, recitals, teatre de petit format, exhibicions de processos creatius i tallers vinculats a l’art, el disseny i la nova artesania.

Exposicions/ Instal·lacions

Els espais expositius de La Volta són singulars i atípics, i estan formats per un aparador, un rebedor i un soterrani amb volta catalana (La Cova) que acullen les propostes artístiques de creadors en residència i externs.  Les produccions artístiques també s’expandeixen en espais exteriors i públics a través de les accions, intervencions i projectes desenvolupats pel col·lectiu de La Volta.

Des del 2015 al 2017, la programació ha estat heterogènia i modelable a les necessitats i interessos d’artistes i col·lectius que han trobat a La Volta un espai on presentar projectes expositius, beneficiaris d’ajuts públics o propostes artístiques sense cabuda en el circuit expositiu gironí.

A partir del 2018 les exposicions i instal·lacions se seleccionen a partir de les línies temàtiques de les Jornades voltaiques i la programació es consolida gràcies a la subvenció de l’OSIC del Departament de Cultura de la Generalitat. Es tracta d’exposicions, individuals o col·lectives, en què es prioritza el procés, la investigació i l’experimentació de l’artista o l’adaptació del projecte expositiu a les particularitats dels espais.

Des de 2018

2015 – 2017

Tallers i activitats formatives

 

Conferències, presentacions i taules rodones

 

Altres projectes