Qui som?

L’equip de La Volta està conformat per una extensa i dinàmica xarxa de persones que treballen en diferents àmbits de la cultura, la creació artística i la investigació social per enfortir les capacitats del conjunt a partir de la singularitat de tots els membres del col·lectiu.

Socis

L’Associació cultural La Volta ofereix diferents modalitats de soci perquè artistes, artesans, gestors i creadors desenvolupin el seu projecte professional d’autoocupació a través de l’ecosistema de La Volta.

Residents actuals

L’acció de La Volta gira al voltant dels residents i dels projectes de creació que materialitzaran al llarg de la residència de dos anys, prorrogable a través d’altres categories de socis, per acompanyar el procés creatiu i potenciar la retroalimentació amb altres creadors, públics o entitats.

Residents cooperants

Són aquells artistes i creadors que, un cop finalitzada la seva residència, mantenen un espai físic de treball. Aquesta modalitat implica el pagament d’una quota mensual i permet participar en la programació i les reunions, compartir projectes i oferir serveis professionals a través de l’associació.

Residents puntuals

Socis puntuals són aquells artistes i creadors que necessiten temporalment un espai de treball on desenvolupar la seva activitat professional. Aquesta modalitat implica el pagament d’una quota mensual i no cal accedir-hi a través de convocatòria pública.

Amics

Socis amics són aquells artistes i creadors que han treballat amb nosaltres i residents que un cop finalitzada la residència, decideixen mantenir el vincle amb l’Associació i el projecte de La Volta. Aquesta modalitat implica el pagament d’una quota anual i permet participar en la programació i les reunions, compartir projectes i oferir serveis professionals a través de l’associació.

Residents antics

Paradistes

Els paradistes són l’ànima de les Jornades voltaiques a la plaça de l’Assumpció on participen presentant i oferint les seves obres, productes i serveis, segons les diferents temàtiques de les jornades; art i artesania, bioconstrucció i disseny sostenible, il·lustració, animació i arxiu, i disseny de producte i artesania digital.

 

Convidats

Artistes convidats i altres professionals que formen o han format part en algun dels projectes de La Volta

 

Equip

L’equip de La Volta està conformat per una extensa i dinàmica xarxa de persones que treballen en diferents àmbits de la cultura, la creació artística i la investigació social per enfortir les capacitats del conjunt a partir de la singularitat de tots els membres del col·lectiu.

Gestió/Coordinació

Quatre persones formen part de l’equip de coordinació que s’ocupa d’impulsar les accions comunitàries, la professionalització dels artistes i la dinamització cultural.

Col·laboradors

La Volta compta amb un gran nombre de col·laboradors i convidats per fomentar la trobada i intercanvi de coneixements i experiències professional del sector. Aquestes col·laboracions es materialitzen en la programació de conferències i taules rodones, presentacions i exposicions, i es duen a terme amb artistes, col·lectius i, o institucions.

Estudiants en pràctiques

Per complementar la formació universitària en àmbits artístics i contribuir a la professionalització del sector cultural, els estudiants en pràctiques col·laboren en el treball diari al costat de l’equip de coordinació.

 

Històric

La Volta es posa en marxa el 2014 per iniciativa del Bòlit. Centre d’Art Contemporani de l’Ajuntament de Girona, i compta amb el suport inicial del SOC i del Fons Social Europeu, d’acord amb el Programa d’ajuts a Projectes Innovadors i Experimentals, i també rep el suport econòmic i la col·laboració de l’Ajuntament de Girona. La Volta també ha comptat amb el patrocini de l’Obra Social de “La Caixa” (2017) i de l’Oficina de Suport de la Iniciativa Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (2018-2020) i la Diputació de Girona (2020).

La Volta sempre ha estat coordinada per una entitat sense ànim de lucre que ha promogut la cooperació i la implicació activa dels residents per tal de garantir-ne el bon funcionament i la seva progressiva consolidació. Els tres primers anys han estat coordinats pels membres de l’Associació Cultural Fang, Gal·la Miserachs, Joanot Cortès i Marta Sureda, entitat establerta al barri des de 2012 amb un espai de cotreball i un estudi de comunicació i disseny. El 2017, l’Associació també assumeix la gestió del projecte amb la incorporació de Víctor Masferrer a l’equip i, en el segon semestre, es compta amb l’assessorament de l’artista i gestora cultural independent Montserrat Moliner.

A partir de gener de 2018 la gestió ha anat a càrrec de l’Associació Cultural La Volta, fundada el primer semestre de 2017 per tretze socis: membres de l’equip de coordinació, artistes en residència i persones de l’àmbit de l’art i la cultura vinculades al projecte des dels seus inicis. Creada amb la finalitat de vetllar per a la continuïtat de La Volta, l’Associació assumeix la titularitat dels lloguers i els subministraments del projecte, i es decideix el nou equip de coordinació i gestió integrat pels socis fundadors: Montserrat Moliner, Víctor Masferrer i Marta Sureda, així com la creació de les noves línies de treball i funcionament. Durant el primer mig any de 2018 cal destacar l’esforç de l’equip de gestió que ha seguit desenvolupant les tasques relacionades amb el projecte mentre es publicaven les bases i es resolia la convocatòria de la subvenció de l’Ajuntament de Girona per al foment de les indústries culturals i creatives a Sant Narcís, aprovada per unanimitat a la sessió ordinària de l’Ajuntament de Girona en el Ple del 21 de maig. L’Associació Cultural La Volta ha estat l’única entitat presentada a la convocatòria, obtenint una puntuació de 13 sobre 15 per desenvolupar el projecte de La Volta durant tres anys (2018-2020) amb una progressiva disminució de l’aportació municipal i un augment dels recursos propis.

A banda d’ampliar els recursos propis, l’Associació ha obtingut la subvenció de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural de la Generalitat de Catalunya per a projectes de caràcter professional en l’àmbit de les arts visuals en la modalitat B de suport a l’organització d’activitats professionals en format d’exposició, mostra, festival o similar que tinguin com a objectiu desenvolupar, impulsar o difondre projectes basats en les arts visuals.

 

Espais

La Volta compta actualment amb cinc espais repartits perimetralment a la plaça Assumpció del barri de Sant Narcís de Girona. La nomenclatura dels espais correspon amb el número real de la plaça. Aquests espais s’han anat adequant amb el temps i l’energia de tots els participants del projecte i s’adapten a les necessitats dels projectes i de les activitats que s’hi realitzen.