La Volta és un projecte cultural de proximitat en clau de creació contemporània que, situat al barri de Sant Narcís de Girona, disposa de quatre locals a la plaça de l’Assumpció i una zona enjardinada, recuperats i habilitats per acollir en residència propostes vinculades a l’art, l’artesania, el disseny i la cultura. La selecció de residents es realitza a través de convocatòries obertes i públiques adreçades a persones interessades a desenvolupar un projecte d’autoocupació en el marc de les anomenades Indústries Creatives. Els establiments són petits locals a peu de carrer, originàriament destinats a negocis familiars i tancats durant dècades, que han permès desenvolupar un projecte cultural de barri, únic i singular, gràcies a la col·laboració de tots els actors implicats. El projecte de La Volta va néixer fa més de vuit anys amb un doble objectiu:

  • Donar suport a la professionalització de projectes culturals, artesans i artístics posant a disposició espais de treball individual i col·lectiu, així com d’exhibició i distribució d’obra i producte.
  • Dinamitzar culturalment i econòmicament Sant Narcís amb la col·laboració dels veïns i veïnes, entitats, comerços i equipaments del barri.

Metodologia i línies de treball

Arts i oficis | És la línia més àmplia del projecte i està vinculada a la recuperació d’oficis i tècniques artístiques, l’artesania i el treball manual, la fotografia analògica, la il·lustració, la ceràmica, la joieria, el disseny sostenible, o la bioconstrucció, per donar força al conjunt d’artistes i artesans compromesos amb la sostenibilitat social, ambiental i econòmica, tant des del punt de vista dels materials, com des de la producció i distribució de l’obra.

Arxiu i animació | És la línia agrupa el treball en l’àmbit audiovisual practicat des de La Volta i s’estructura en dos eixos: D’una banda, l’animació desenvolupada mitjançant diverses tècniques que combinen la pràctica analògica, objectual i digital. I, d’altra banda, l‘arxiu com a eina de la pràctica audiovisual i plàstica, pensat i treballat des del foundfootage, l’apropiacionisme i el collage amb finalitats artístiques, professionals i divulgatives.

Pensament i tecnologia | És la línia pretén propiciar nous àmbits de reflexió sobre el lloc que les pràctiques artístiques contemporànies, els nous llenguatges de la imatge i l’art ocupen en la societat actual i en l’àmbit educatiu. 

Disseny de producte, prototipatge i artesania digital | És la línia que pretén apropar l’artesania i la tecnologia, el disseny amb l’autoproducció, la cultura i la indústria. L’objectiu consisteix a teixir lligams entre el món dels ateneus de fabricació i l’anomenada artesania digital que està conformant nous models de fabricació i producció per mitjà de la impressió 3D, les màquines de CNC de baix cost, etc., i que ofereixen la possibilitat de distribuir a escala molt local els processos de disseny i de fabricació. Volem treballar involucrant l’artesania i les arts, i els oficis tradicionals en ecosistemes de producció col·laborativa per obrir nous valors d’economia local més centrats en el DIY, la sostenibilitat i l’economia circular.

Diàleg entre la ciència i l’art | És la línia centrada la producció d’un nou llenguatge sobre la sostenibilitat. La crisi ambiental global (manifesta pel Canvi Climàtic, la pèrdua de la biodiversitat, la crisi energètica, la presència massiva de transgènics i elements nocius per a la salut, etc.) i la racionalitat instrumental que la fomenta, ens obliguen a repensar les relacions amb la naturalesa. Els llenguatges artístics, en combinació amb la investigació social i ambiental, esdevenen una font innovadora de coneixements amb un gran poder de transformació.

Nous públics i col·laboració amb universitats | L’Associació reforça el vincle amb les universitats per donar a conèixer el projecte en l’àmbit acadèmic i alhora establir convenis de col·laboració per tal que els alumnes de grau i, o màster puguin desenvolupar les seves pràctiques a La Volta i afavorir l’intercanvi de coneixement intergeneracional, així com el pràctic i teòric. Així mateix, es promouen les visites guiades als espais per a totes aquelles persones que treballen en ajuntaments, associacions, estudiants de cursos de gestió cultural, etc. interessades a saber més del projecte i conèixer de primera mà el seu funcionament i el treball i l’obra dels artistes en residència.

Projecte de barri i cultura de proximitat | Entenem la cultura com una eina de transformació i cohesió social al servei de la ciutadania. La Volta ha estat, és i serà un projecte cultural arrelat a Sant Narcís. I és per això que treballem per reforçar el vincle amb els veïns i veïnes, entitats, establiments i equipaments per dinamitzar el barri conjuntament i decidir quin model és el més adequat per millorar la vida de les persones que hi viuen i hi treballen i col·laborar en la recuperació del barri com a node comercial i promoure’l com a espai d’interès cultural per la seva singularitat arquitectònica i com a pol creatiu, compartint recursos i espais de trobada per millorar-ne la comunicació i l’organització de la programació d’esdeveniments i activitats, i desenvolupament de projectes i estratègies comunes.