Jornades voltaiques

Es tracta de quatre esdeveniments a la plaça de l’Assumpció en què es combina més d’una vintena de parades d’obres, productes i serveis de professionals de cada sector, amb una programació expositiva i formativa centrada en les quatre temàtiques de les Jornades: art i artesania; bioconstrucció i disseny sostenible; il·lustració, animació i arxiu; i disseny de producte i artesania digital. En cada edició s’estableix una col·laboració amb un festival de música de referència com són el Black Music Festival, l’(a)phònica. El Festival de la veu de Banyoles i el NEU! Festival no internacional de música i altres arts. Cal destacar el bon funcionament dels equips de treball i les col·laboracions de La Volta amb altres organismes, professionals i entitats. D’una banda s’han consolidat les relacions amb L’Escola Massana. Centre d’Art i Disseny de Barcelona i L’Oficina de Foment de les Arts del PECT-ICC de Girona, amb les quals ja s’està treballant per seguir programant residències, exposicions i conferències respectivament, i d’altra, s’han consolidat els equips de treball per a pensar i programar les Jornades i es mantindran l’any que ve el de Bioconstrucció i sostenibilitat (Germen, Cemprotecta, Escola Orígens, De Mans a Terra, Esfèric, Pam a Pam i Xarxa Mora), i el d’Il·lustració, animació i arxiu (l’Associació Professional d’Il·lustradors de Catalunya (APIC) i El Taller del Barri-Acadèmia de còmic), i s’iniciarà el d’Artesania digital amb els professionals de la fabricació digital, Fusteria digital i la Fàbrica Fabulosa. Aquests equips de treball responen a la necessitat de co-dissenyar i co-crear les Jornades amb persones, entitats o empreses de cadascun dels sectors per tal de promoure una programació de qualitat i d’interès dirigida a un públic especialitzat.

En aquests dos anys de recorregut, hem comptat amb la participació de professionals de l’art i la cultura com Juanjo Saez, Itziar González, Núria Güell, Cristina Daura, Laura Ginés, Félix Pérez-Hita, David Casacuberta, Pense, Ferran Collado, Tanja Grass, Xavi Bobés, Miquel Garcia, Miguel Brieva, Eva Sòria, Belén Cabratosa o Xavier Salomó, entre d’altres. Aquests col·laboradors han participat en el projecte amb conferències, presentacions, taules rodones, exposicions, etc., entrant en diàleg amb els residents de La Volta i altres interessats en les seves experiències.

Art i artesania

“El término artesanía se aplica casi siempre a los trabajadores manuales y designa la búsqueda de calidad en la construcción de un violín, un reloj o una cazuela. Es una acepción demasiado restringida del término. También existe la artesanía mental, como la que se da en el esfuerzo por escribir con claridad, mientras que la artesanía social podría residir en la habilidad para forjar un matrimonio viable. Una definición amplia de “artesanía” podría ser la siguiente: hacer algo bien por el simple hecho de hacerlo bien. En todos los campos de la artesanía intervienen la autodisciplina y la autocrítica; son importantes los modelos, y la persecución de la calidad se convierte teóricamente en un fin en sí mismo.” Richard Sennett – La cultura del nuevo capitalismo (Anagrama, 2006)

Jornada voltaica amb propostes vinculades a la recuperació d’oficis i tècniques artístiques que, treballades des de la sostenibilitat i allunyades dels processos industrials de fabricació, impliquen un coneixement específic de cada tècnica. Es tracta d’àmbits sorgits del treball manual, tot aportant un major al·licient en el disseny i la producció d’objectes funcionals i/o decoratius.

Bioconstrucció i disseny sostenible

Jornada voltaica amb propostes artístiques, artesanes, constructives, etc. que ofereixen una resposta creativa i professional a la prevenció i reducció de l’impacte ambiental dels processos de producció i que, alhora, promouen l’ús de materials saludables i sostenibles, o recuperats. A més a més, des de La Volta volem fomentar la trobada entre professionals del sector programant taules rodones, activitats pedagògiques, demostracions de processos creatius i propostes expositives vinculades a la bioconstrucció i el disseny sostenible. A partir de 2020 comptem amb el suport i complicitat de professionals del sector de la bioconstrucció i la sostenibilitat com Terram, Xarxa Mora, Cemprotecta, De Mans a Terra, Escola Orígens, Esfèric o Pam a pam, entre d’altres.

Il·lustració, animació i arxiu

Jornada voltaica per reivindicar la feina realitzada per il·lustradors de diversos àmbits (còmic, premsa, científic, producte il·lustrat, etc.), creadors d’animació i artistes visuals que treballen des de l’apropiacionisme (collage, found footage, etc.), i alhora fomentar la trobada amb professionals del sector mitjançant conferències, exposicions i activitats pedagògiques.

Amb la col·laboració de l’APIC (Associació de Professionals de la Il·lustració de Catalunya) i El Taller del Barri-Acadèmia de Còmic.

Disseny de producte i artesania digital

Edició especial de Nadal amb més d’una vintena de parades dedicades a promoure la venda de productes funcionals i decoratius de creadors que combinen l’artesania tradicional amb els avenços tecnològics i digitals, el disseny de qualitat i la innovació creativa. Així mateix, des de La Volta, es vol seguir fomentant el contacte directe entre creadors i visitants, el consum responsable i de proximitat, i fer de la plaça de l’Assumpció un node cultural i comercial de referència a la ciutat.

Mercat d’Art Km0 (2015-2017)

Sota la denominació d’Art Km0, el Mercat de La Volta fomenta el contacte directe entre creadors del territori i visitants, i recupera l’espai públic com a lloc de trobada i intercanvi d’idees, coneixement i experiències creatives, a través de tallers i activitats culturals: concerts de grups gironins emergents i consolidats, exposicions d’art contemporani, recitals, teatre de petit format, exhibicions de processos creatius i tallers vinculats a l’art, el disseny i la nova artesania.