MEMÒRIA I VISIONS des de la plaça Empúries

  • Imatge de Jordi Jiiménez (La Perra Laika)

ACCIÓ ARTÍSTICA COMUNITÀRIA: 

Memòria i visions des de la plaça Empúries

Com podem transformar una plaça pública i neutral per on passen els vianants, en un espai de trobada i d’identificació entre veïns i veïnes? Com hem d’intervenir sobre l’espai urbà perquè, més enllà d’ordenar el trànsit, sigui el reflex de la riquesa i diversitat dels seus habitants? Aquestes són algunes de les preguntes que impulsen el projecte Memòria i visions des de la plaça Empúries. Es tracta d’una acció artística i comunitària que busca dinamitzar l’espai públic a través de la participació dels veïns i veïnes – amb especial èmfasi als infants i joves del sector sud de Sant Narcís – i d’un conjunt d’eines d’investigació social i d’experimentació artística a través de les quals podem transformar un dels espais públics de referència del barri.

L’objectiu és la realització comunitària de dues produccions artístiques: tres pintures murals que reflecteixin la memòria del passat, les vivències del present i les visions de futur de Sant Narcís; i una cartografia social representada en un mapa il·lustrat de gran format sobre suport tèxtil i que, mitjançant la tècnica del collage, inclourà pictogrames i símbols que representaran les vivències i experiències col·lectives del barri. 

La planificació de la intervenció, orientada per artistes i dinamitzadors socials de l’Associació Cultural La Volta, es desenvoluparà en dos moments claus. En primer lloc, proposem una sèrie d’exercicis d’investigació social (com entrevistes, l’elaboració de mapes, la reconstrucció històrica o la realització d’itineraris fotogràfics) que ens ajudin a entendre la diversitat, la història i els espais importants del barri. En segon lloc, a través d’exercicis de dibuix, del disseny i realització de pictogrames i símbols, i de la producció de murals col·laboratius, volem donar forma artística a la memòria, la vida i el futur del barri. 

L’execució de l’acció artística comunitària ha de permetre la creació de vincles entre diferents col·lectius i enfortir el sentiment de pertinença entre la comunitat veïnal en el mateix procés de transformació de l’espai públic. Creiem que involucrar diferents persones i col·lectius per transformar la plaça Empúries a través de les metodologies de participació i de creació artística pot aconseguir no només canviar l’aspecte de la plaça sinó sobretot, enfortir el teixit social a través del procés de treball artístic i comunitari que faci valdre els talents, la convivència, el reconeixement de les diferències i l’autonomia dels veïns i veïnes per resoldre els conflictes que els afecten o les problemàtiques que comparteixen. 

Memòria i Visions és un projecte d’Arts i Barris

Ho organitza: Associació cultural La Volta/ Ajuntament de Girona
Amb el suport: Unió Europea. Fons Europeu de Desenvolupament Regional/ Generalitat de Catalunya/ Diputació de Girona

Programació JULIOL:

Actualitat