MEMÒRIA I VISIONS des de la plaça Empúries

ACCIÓ ARTÍSTICA COMUNITÀRIA: 

Memòria i visions des de la plaça Empúries

Com podem transformar una plaça pública i neutral per on passen els vianants en un espai de trobada i d’identificació entre veïns i veïnes? Com hem d’intervenir sobre l’espai urbà perquè, més enllà d’ordenar el trànsit, sigui el reflex de la riquesa i diversitat dels seus habitants? Aquestes són algunes de les preguntes que impulsen el projecte Memòria i visions des de la plaça Empúries. Es tracta d’una acció artística comunitària que busca dinamitzar i reflexionar sobre l’espai públic mitjançant la participació dels veïns i veïnes – amb especial èmfasi als infants i joves del sector sud de Sant Narcís – i un conjunt d’eines d’investigació social i experimentació artística per reflexionar sobre el passat i el present del barri i imaginar el seu futur en els murs de la plaça.

La dimensió artística es materialitza en dues creacions comunitàries: dues pintures murals i una obra tèxtil, creades amb el suport i la participació de l’Associació de veïns i veïnes de Sant Narcís sud, el Col·lectiu de dones africanes, l’Associació cultural cristiana, veïns i veïnes de la plaça i voltants, usuaris de MIFAS (Centre d’atenció integral per a persones amb discapacitat), nens i nenes (sobretot entre 7 i 14 anys) alguns dels quals són alumnes de primària de l’Escola Àgora i veïns i veïnes de la plaça.

Els dos murals representen, per mitjà de símbols fragmentats, la memòria del barri, les transformacions que ha viscut al llarg de la seva història i els desitjos sobre com hauria de ser la plaça Empúries del futur. La història queda reflectida en un dels murals en què es representen els camps agrícoles quan el barri era perifèria rural, és el primer estrat sobre el qual creixen edificis que caracteritzen el procés d’industrialització i l’augment de la població del barri a partir dels anys cinquanta. Un context urbanístic de pisos alts i carrers amb un aspecte ben diferent al de les cases-jardí del centre de Sant Narcís. El cel que s’expandeix damunt de l’horitzó engloba les visions transformades en símbols que projecten les necessitats del veïnat d’incloure espais verds amb arbres, plantes i flors, fonts i animals, més bancs i espais d’oci, comerços i serveis. En definitiva, una plaça que tingui els elements necessaris per estar a l’alçada de la vida i els usos d’aquells que l’habiten i transiten.

L’obra tèxtil es concreta en una sèrie de retrats, objectes i frases creats col·laborativament a partir dels resultats de les dinàmiques artístiques. Es tracta d’una obra de gran format que, per mitjà de la tècnica del collage, inclou retrats reals i imaginaris, fragmentats i complementats amb objectes i frases humorístiques que expressen sensacions, necessitats i crítiques sobre i des de la plaça Empúries. Aquesta peça tèxtil reflecteix la diversitat, el color i l’humor de la gent que viu i estima aquest indret de Sant Narcís. 

Les produccions artístiques han estat creades comunitàriament a través de dinàmiques d’expressió artística i d’investigació social, i han estat pensades, dissenyades i produïdes de manera col·lectiva.

1a FASE: Dinàmiques artístiques: fotografia social, art d’acció interdisciplinari i humor gràfic.

2a FASE: Dinàmiques de disseny participatiu i producció artística col·laborativa.

                                                                       

Equip de La Volta: Joana Higuita, Ingrid Riera i Maria Soler (La noia del monyo), Aleix Font, Paula Clay, Ayelén Salerno, Alba Serrat, Jordi Jiménez, Enric Cassú i Marta Sureda.

Memòria i Visions és un projecte d’Arts i Barris

Ho organitza: Associació cultural La Volta/ Ajuntament de Girona

Amb el suport: Unió Europea. Fons Europeu de Desenvolupament Regional/ Generalitat de Catalunya/ Diputació de Girona

Amb la col·laboració: Centre cívic Sant Narcís, Associació de veïns de Sant Narcís (sud), Col·lectiu de dones africanes, Associació cultural cristiana i veïns i veïnes del barri.

     

   

Actualitat

   

L’Associació Cultural La Volta forma part de Xarxaprod, la Xarxa d’espais de creació i producció de Catalunya