Som Joguines: una exposició col·lectiva a cura de Marta Sureda

Som Joguines és un projecte interdisciplinari de recerca i creació inspirat en la lectura de La infancia de las vanguardias de Juan Bordes que es planteja com una oportunitat per reprendre l’estudi de les avantguardes artístiques des d’una perspectiva diferent de la proposada per les teories precedents. El llibre desgrana el repertori iconogràfic de la infància d’artistes transgressors que van explorar nous llenguatges d’expressió artística, tot analitzant els recursos didàctics i les joguines que a mitjans del s.XIX es van anar incorporant a les aules, gràcies als mètodes pedagògics innovadors d’educadors com Friedrich Fröebel que van entendre i potenciar el joc com a eina essencial de l’infant per vincular-se amb el món.

A partir d’aquesta constatació, hem demanat a quatre creadors -Gloria Vilches (cinema), Anna Bayó (fotografia), Quelic Berga (art generatiu) i Víctor Masferrer (escultura i fotografia)- que repensin la seva activitat artística i cultural a partir de les joguines d’infància, enteses no només com a objectes creats per a l’entreteniment, sinó també com a nexe entre l’imaginari infantil i la quotidianitat. Manipulades lliurement sense regles fixades i sovint lligades als estats d’ànim, o senzillament contemplades per evocar mentalment escenaris inventats.

Un dels àmbits expositius està dedicat a Pippi Calcellargues, personatge literari i televisiu caracteritzat per una imaginació desbordada i una força prodigiosa, i per un comportament rebèl i excèntric. Alguns artistes de La Volta han reinterpretat la imatge icònica de la Pippi mitjançant la seva tècnica artística. Les obres presentades són de Juan Righetti, Aleix Font, Joan Corominas, Joanic Geniüt, Helena Roig, Marta Salvador i Pol Ballonga.

Pippi per Aleix Font (fragment)

També, destaquem l’espai dedicat a la creació infantil amb la presentació de tres quadres d’animals del realitzador Joanot Cortès que va pintar als cinc anys i que hem titulat El nen és el pare de l’home, extret d’un poema de l’escriptor romàntic William Wordworth publicat al 1802.

L’exposició compta també amb altres àmbits adreçats a la creació poètica amb l’escrit de Maria Cabrera I vaig ser un nen, a la recerca acadèmica amb textos sobre joguines de Félix Pérez-Hita, Imma Prieto, Laura Cornejo, Nacho Moreno, Andrés Hispano i Daniel Pitarch, o a l’audiovisual més artesanal, poètic i domèstic amb la col·laboració del projecte Tsinema de Joanic Geniüt que ha il·lustrat i animat un poema de José Bergamín i l’audiovisual d’apropiació titulat La vida de les joguines i signat per Félix Pérez-Hita i Marta Sureda.

Actualitat