Mercè Ribera

Ficcions és un projecte inusual dins del món de la fotografia. A través d’ell no busco documentar la realitat, ni tan sols fer una interpretació d’ella a partir del món exterior, sinó que, aprofitant les eines que ofereix la fotografia per a representar ficció, fabrico universos originats exclusivament en la meva ment. Utilitzo objectes, ninots, mobiliari a escala i tot allò que em sembli pertinent per a plasmar pensaments, emocions i realitats que conviuen en el nostre món interior paral·lelament a la realitat quotidiana.

Quin procés hi ha?

Vinc del món de l’escultura i de la instal·lació. En el meu treball sempre ha estat molt important la il·luminació i com, mitjançant el seu potencial, es podia incidir en el missatge artístic que es volia transmetre. Els últims anys va guanyar força la llum i la creació de petits escenaris amb els quals, mitjançant l’ús de petits objectes, cadires, peces de maquetisme, personatges a escala, i com amb la llum, sempre la llum, podia transformar en imatge allò que imaginava. Aquest fet m’ha portat, sense quasi adonar-me, cap a la fotografia.

Venint com venia de l’escultura, em va semblar el més lògic fotografiar objectes, treballar a l’estudi, buscar un llenguatge propi. De la mateixa manera que feia quan creava peces escultòriques, vaig començar a crear escenaris i a buscar objectes i materials amb els quals poder parlar i transmetre el meu imaginari.

La meva font d’inspiració sorgeix quasi sempre de vivències pròpies i socials del que ens toca viure, i esdevé quelcom crític, irònic, qüestionable.

El treball es desenvolupa en un espai reduït, una taula de 2×1 metres, i tot el treball és a escala. Les imatges formen part del meu univers, i en poder representar-ho d’aquest manera, en fotografiar-los, el format deixa de tindre importància per guanyar-la el missatge.

En el món de la fotografia s’hi pot trobar des de retrats, paisatges, bodegons i, fins i tot, abstraccions i tots ells amb diferents nivells de lectura i de qualitat. Però no hi ha, pràcticament, cap treball sobre la possibilitat de crear “un escenari” de fotografia d’estudi, de petit format, sobre “el propi món” i fotografiar-lo.

Currículum fotogràfic (Mercè Ribera, 1964) 

2019 Beca de tutoratge  per el Fab de Fotoplatja d:Aro

2019 “ Perplexitat” ( a les Bernardes ; Salt)

 (Procés paral·lel  amb els  tallers de fotoficcions desenvolupats a:

  •  Inund’art -2019
  •  Fitag 2019
  • Celler de Rubí 2020
  •  Escola Edra de disseny 2020
  •  Formo part del catàleg d’escènics 2021
  •  Jornades de Fotoplatja d`Aro 2021
  •  Cassà de la selva 2021
  • Maçanet cultura 2022 
  • Festival Vad’art ( juliol 2022)

 

2020  “Perplexitat  (Celler de Rubí) 

2021 “ Perplexitat” Cassà de la selva / Can Trinxeria

2021 TV3 programa d’on venen els marcians 

2022 “Perplexitat” Maçanet Cultura

2022 Projecte un programa per  l’aventura del saber a tv2 amb Boek Visual 

2022 Conferència per a l’associació Fotogràfica de Catalunya

2022 Exposició “ Rapsòdia” a la galeria Ilmondo ( Barcelona) del 18 de novembre al 15 de gener 

 2022 Exposició “ Perplexitat “ a la galeria 3en1, Vic del 2 al 31 desembre 

2023 Festival Fineart Igualada  ( febrer / març )

Altres : 

Des de el 1995 fins al 2017 em dedico a l’escultura i les instal·lacions, tancant un cicle amb una macro exposició a l’espai “El Celler” de Rubí. De les hores ençà deixo totalment de banda l’escultura per endinsar-me en el món de la fotografia d’objecte.

 

Actualitat

   

L’Associació Cultural La Volta forma part de Xarxaprod, la Xarxa d’espais de creació i producció de Catalunya