ESPIRALESPAI_ Mónica Rikić

Del 18 de desembre de 2021 al 18 de febrer de 2022

Inauguració: Dissabte 18 de desembre a les 13:30 h a la plaça de l’Assumpció, 15 (La Cova de La Volta)

Visita comentada: Dilluns 31 de gener a les 18:30 h

ESPIRALESPAI_ Mónica Rikić

Viatge espiritual a l’interior d’una màquina

 

A L’ESPIRALESPAI NO HI HA ELLS. Només hi ha *nosaltres*.”  

VNS Matrix, 1996. 

Proposta expositiva basada en petites peces d’art robòtic que barregen sistemes mecànics, psicodèlia i espiritualitat, per tal de representar l’interior d’una possible ment artificial. 

A la meva pràctica artística recent, m’he dedicat a estudiar la nostra relació amb la tecnologia, centrant-me en el rol social de la Intel·ligència Artificial i entrellaçant pensament crític amb experimentació tècnica. El meu objectiu és repensar els reptes tecnocientífics actuals des de noves perspectives, utilitzant l’art i la imaginació com a eines. 

Mitjançant el desenvolupament de diferents peces d’art electrònic, m’he permès imaginar identitats artificials encarnades en robots conscients, a partir de les quals he anat creant un conjunt de narratives especulatives sobre tecnologies alternatives. Aquests ens artificials fugen  de projeccions distòpiques i volen actuar com a reflex de la societat. 

Fa aproximadament un any i mig que estic treballant més específicament al voltant del concepte de l’espiritualitat artificial, és a dir, la possibilitat que, en aquest marc especulatiu de la postsingularitat, les màquines conscients experimentessin una cosa semblant a l’espiritualitat  humana, entesa com l’experiència de comunió amb éssers superiors o estranys a un mateix. 

Les experiències espirituals són molt difícils de compartir per se, però moltes vegades es descriuen sensacions relacionades entre els que han experimentat situacions similars. M’agradaria experimentar amb la idea que potser un possible pla de trobada de consciències  humanes i artificials seria un espai espiritual. Podem compartir experiències sobre una  espiritualitat híbrida entre espècies? 

Aquesta petita mostra és un recull de petites peces produïdes entorn d’aquests conceptes que serveixen com a introducció al públic de la recerca artística exposada amb la intenció d’obrir noves vies de pensament sobre la tecnologia que ens envolta.

Actualitat