Què pot una ficció? Imaginació, política i ficció

Què pot una ficció? Imaginació, política i ficció

2 cicle de Conferències “Utopia i ficció: cap a una utopia performativa”

Dimecres 14 d’octubre a les 18’30

Antonio Gómez VillarLa retrotropia i les identitats col·lectives. 

Dimecres 21 d’octubre a les 18’30.

Andrea Soto Calderón: Una crítica de l’horitzó: cap a una utopia performativa. 

LLoc: Centre Cultural La Mercè.

En els últims anys, diversos pensadors i pensadores no deixen d’afirmar la fi de la utopia, la fi de l’art o la fi de la història. Sota diversos discursos se sosté una convicció segons la qual res nou pot ocórrer, la qual cosa condueix a una sort de paràlisi, una sensació d’estar vivint en un continu present en el qual només és possible veure atzucacs: la precarització de totes les nostres maneres d’existència. Es tracta d’aquella creença que assenyala Marx Fisher, “no hi ha alternativa al capitalisme”: en segrestar l’esperança, se’ns impedeix imaginar un nou escenari cultural i sociopolític.

En aquestes conferències pretenem afirmar que urgeix explorar maneres d’alliberar aquest segrest, que opera per inèrcia. Partim de la hipòtesi que la impossibilitat de les utopies en l’actualitat tal vegada no tingui tant a veure amb les dificultats per a construir un sentit comú, sinó amb la renúncia a la idea d’horitzó, tal com va ser articulat per la tradició del pensament modern. A partir d’això, indagarem en el potencial utòpic que té la ficció en situacions concretes, que no se situen en un més enllà, sinó en el present.

Organitza: Associació Cultural La Volta.

Col·labora: Escola Municipal d’Humanitats.

Inscripció gratuïta: enviant un correu electrònic a emhu@ajgirona.cat amb el nom i cognom. Places limitades. Les inscripcions es tancaran el mateix dia de l’activitat a les 12 h del mig dia. No s’acceptaran les inscripcions que entrin més tard.

Actualitat

   

L’Associació Cultural La Volta forma part de Xarxaprod, la Xarxa d’espais de creació i producció de Catalunya