UMBRACLES_ Playmodes

Recerca escultòrica al voltant de la llum i l’abstracció paisatgística

Del 2 d’octubre al 12 de novembre

Plaça de l’Assumpció, 15 (La Cova)

Horaris d’obertura: dijous de 18 a 20 h

Visita comentada: dilluns 25 d’octubre a les 17:30 h

Els Umbracles són artefactes que estudien la relació dels objectes amb les ombres que aquests mateixos generen a través d’entorns de llum controlada.

Consisteixen en contenidors de volumetries, petits objectes disposats de forma estratègica creant una composició escultòrica. A partir de la manipulació de la intensitat, el color i la posició de la llum es provoca la projecció d’ombres d’aquests petits objectes volumètrics. Aquestes ombres, projectades sobre la base dels Umbracles, generen paisatges dinàmics de llum, ombra i volumetria.

Incidint sobre processos perceptius com la persistència de la retina, i gràcies al control digital de la posició i la intensitat de la llum, es creen efectes de moviment dels objectes. Usant tècniques heretades tant del cinema -sobretot de l’animació experimental- com de l’escenografia, així com de les darreres tècniques digitals de control d’il·luminació, que donen forma a paisatges onírics en els quals se suggereix el pas del temps, el moviment mecànic o l’alteració de les mides, provocant respostes emotives.

De la mateixa manera, l’exploració de diversos fenòmens òptics aporta una dimensió “científica” a la naturalesa de l’obra. Mitjançant l’aplicació de llum acolorida i la projecció de les seves ombres, es fan visibles conceptes com el de llum additiva (RGB) o llum subtractiva (CMY), així com molts altres processos derivats de les teories del color.

Els Umbracles són, en definitiva, una exploració de les interseccions entre l’enginyeria de software, l’escultura i el disseny d’il·luminació.

PlayModes és un estudi de recerca audiovisual, treballen amb tecnologies personalitzades i de fabricació pròpia. La mescla de creativitat, programari i maquinari dóna lloc a instal·lacions immersives, mapatge de projecció, il·luminació per a edificis, escenografia digital, instruments audiovisuals i disseny de so.

Actualitat

   

L’Associació Cultural La Volta forma part de Xarxaprod, la Xarxa d’espais de creació i producció de Catalunya