Taller d’Upcycling amb les CosidorESS de Salt

Dissabte 10 de juny de 10.30 h. a 13.30 h.

En el marc de la Jornada voltaica #45 ECOLOGIES I SOBIRANIES l’emergent grup de cosidores vinculat a l’Ateneu Popular Coma Cros de Salt proposen un taller per millorar la nostra capacitta per decidir què i com ens vestim. L’objectiu: no dependre de les modes i de les fluctuacions del mercat sinó recuperar la capacitat ciutadana per cubrir una necessitat bàsica com és el vestir.

L’upcycling és un procés que consisteix a transformar materials o objectes considerats com a residus en productes nous. En lloc de simplement reciclar o llençar els materials, l’upcycling els utilitza com a matèria primera per crear alguna cosa nova i diferent, amb una funcionalitat renovada.

La nostra idea de taller s’ha pensat per poder abordar-lo des de dos àmbits diferents:

1. Practicitat de l’Upcycling

En aquest bloc el que farem serà abordar diferents pràctiques de transformació d’una peça de roba que tinguem (que ja no fem servir) en un altre element que sí utilitzarem. Per exemple, d’una samarreta vella podem fer una bossa per la compra. O d’una peça de roba podem fer embolcalls per regals. És una manera senzilla d’abordar el tema on no calen màquines de cosir ni experiència i que fins i tot la mainada hi podria participar.

 

Imatge lliure de drets d’autor. Font: pexels.com

2. Bellesa de l’Upcycling

Aquí treballarem sobre la possibilitat de generar recursos tèxtils per crear nous productes. És a dir, de retalls (petits o grans) generarem un nou teixit per fer bosses, moneders o estoigs o fins i tot peces de roba. És un sistema que permet reduir el rebuig tèxtil sense passar per processos industrials, sinó que es pot treballar amb una màquina domèstica a casa, o amb tècniques de costura manuals.

La idea és fer un mostreig dels productes que treballa l’Associació en aquesta línia, i si es pot, instal·lar una màquina per poder ensenyar els processos i que puguin provar de fer-los.

Imatge: Associació de Cosidores de Salt

 

Actualitat

   

L’Associació Cultural La Volta forma part de Xarxaprod, la Xarxa d’espais de creació i producció de Catalunya