Taller Art i Memòria_ Miquel Garcia

Dissabte 26 de setembre de 10 a 13 h a la plaça de l’Assumpció.

Pràctiques artístiques a partir de l’arxiu.

Com es construeix la memòria col·lectiva? Com pot incidir l’arxiu en la creació de noves narracions? Quin és el potencial de l’art en la creació de relats alternatius als discursos hegemònics? A partir d’aquestes preguntes, Miquel Garcia proposa un apropament a les múltiples lectures que es poden establir de l’arxiu. L’artista explicarà metodologies de recerca i formalitzacions de l’arxiu a partir dels seus treballs i proposa un exercici amb els i les assistents al taller.

Preinscripcions a info@femlavolta.cat.

Crèdit imatge: Flagged
Intervenció sobre fotografia.
New York, 2014.

Mèxic 1968. La torxa i el foc.
Intervenció sobre fotografia d’arxiu impresa.
Díptic 30x 65 cm.
Barcelona 2018

El 2 d’octubre de 1968 es va produir la Massacre de Tlatelolco, en ella l’Estat Mexicà va assassinar a centenars d’estudiants (les xifres ronden entre 300 i 1500) a la Plaça de les Tres Cultures de Mèxic Df. Deu dies després, el 12 d’octubre es van inaugurar en la mateixa ciutat els XIX jocs olímpics, els jocs van servir com una cortina de fum i van ser batejats com L’Olimpíada de la Pau.

Si la torxa alçada simbolitza la vida i el poder regenerador de la flama, cap avall simbolitza el contrari, la mort i el dol. La imatge de la torxa correspon al 5 de setembre de 1968 a Madrid en el seu pas cap a Mèxic, la de la dreta, coberta d’una pàtina de pintura negra, és una fotografia d’uns estudiants morts en la Massacre de Tlatelolco, per a poder veure-la el públic ha de realitzar l’acció de cremar-la. El llumí actua com una torxa que ens revela el passat.

Actualitat