Sant Narcís, la història

Qualsevol acció, i com més intuïtiva millor, té un rerafons, un perquè profund i unes conseqüències lògiques. Ara fa dos anys, la Gal·la Miserachs, la Marta Sureda i en Joanot Cortès vam constituir l’Associació Cultural Fang per a dinamitzar projectes culturals, pedagògics i socials al nostre entorn més proper. Vam creure que el millor barri de Girona per desenvolupar la nostra activitat era Sant Narcís, pel seu emplaçament dins la ciutat i la proximitat amb l’estació de tren, per les seves característiques urbanístiques i arquitectòniques úniques, i per les seves possibiitats d’intercanvi social i comercial.

L’àgora de tota aquesta activitat humana és la Plaça de l’Assumpció que actua com a centre neuràlgic pels veïns del barri i els visitants, i que fins fa pocs anys era el centre comercial del barri, amb comerços de tota mena als baixos de les cases.

El setembre del 2012 vam decidir llogar un dels molts locals buits, i vam muntar l’estudi de comunicació FANG, en un espai de treball compartit amb d’altres creatius del món de l’audiovisual, el disseny, la il·lustració, la programació web i la gestió cultural. Han estat dos anys de teixir xarxa creativa, tant a nivell local com nacional, d’encavallar projectes pedagògics transversals i col·laboratius amb entitats públiques i privades, i d’inventar de manera autogestionada les maneres de fer cultura de base.

Gràcies als diferents projectes realitzats al barri, com el documental sobre el joc del Bèlit “Va de Bòlit”, la televisió online del barri “Sant Narcís en Directe” o la programació de tallers per a nens, adults i famílies programada des de FANG, vam anar establint una xarxa de relacions amb les persones i agents del barri (Associació de Veïns, Centre Cívic, Esplai, Punt de Lectura i prohoms del barri) que ens ha ajudat de manera decisiva a fer el pas, a partir de la proposta del Bòlit, Centre d’Art Contemporani de Girona per donar la Volta a FANG, al barri, i si podem, al context de producció artística de la ciutat.

La Volta és el concepte escollit per denominar el projecte perquè representa els tres moviments que integren la proposta:

1) la volta catalana, formulada per l’arquitecte Ignasi Bosch, és la forma arquitectònica més representativa de la plaça de l’Assumpció i del barri de Sant Narcís.

2) la volta és l’acte de caminar, de “fer la volta” com a proposta ètica i estètica, i és també el circuit que descriu el vianant quan recorre la plaça porxada.

3) la volta representa també la voluntat de “donar la volta” al barri amb la reobertura dels locals de la plaça i la conseqüent reactivació de l’activitat cultural i comercial.

L’art dóna La Volta a Sant Narcís

Carme Sais

Fa molts anys Montmartre va començar a brillar quan va ser escollida pels artistes com a lloc de treball i residència. Des d’aleshores, molts barris de ciutats, o ciutats senceres com Berlín, s’han regenerat gràcies a la concentració d’artistes. La força transformadora de la cultura i la capacitat de dinamització econòmica que tenen les indústries creatives és un fenomen reconegut, i buscat expressament durant el s. XXI, al mateix temps que motiu d’atracció de turisme cultural.

El barri de Sant Narcís de Girona pot ser un bon indret per dur a terme un projecte de dinamització social i econòmica a través de l’especialització artística. Les característiques urbanístiques de la Plaça de l’Assumpció, la visió de futur dels veïns, la implicació de joves artistes residents a la zona i l’impuls de l’Ajuntament de Girona són els ingredients necessaris per iniciar un projecte de transformació de Sant Narcís com a barri artístic de Girona.

El projecte es posa en marxa per iniciativa del Bòlit, Centre d’Art Contemporani de l’Ajuntament de Girona, compta amb el suport inicial del SOC i del Fons Social Europeu. Es tracta d’aprofitar l’estructura de cases amb botigues i porxos de la Plaça de l’Assumpció per acollir i potenciar els projectes d’artistes, artesans  i altres creadors, compartint espai de botiga, exposició i taller, de cares al públic. Uns espais, un passeig sota porxada i una plaça que esperem que revisqui a mida que s’omple dels projectes dels artistes: escultura, ceràmica, pintura, disseny, moda, i de qualsevol camp de les anomenades indústries creatives. Una àgora de les arts on els artistes podran organitzar exposicions i tallers, celebrar reunions i activitats professionals de tot tipus.

Els artistes de l’Associació Fang, entitat que assumeix l’execució in situ del projecte, van proposar anomenar-lo: La Volta, un nom proper al de l’antiga fleca que ha estat la primera botiga-taller reoberta, un mot que també ens remet a l’estructura porxada dels porxos de la plaça i que, al mateix temps, actua com a metàfora del que volen que succeeixi: “cal donar-li la volta al barri”. Amb la participació dels artistes residents, els quals s’han seleccionat per concurs públic, es perfilarà la idea de crear un mercat artístic mensual, atractiu pels veïns, els gironins i per a gent de fora, tot aprofitant la proximitat del barri amb l’estació de l’AVE.

Aviat doncs podrem redescobrir aquest barri vital per la seva gent, arquitectònicament singular i artísticament atractiu tot fent La Volta a Sant Narcís.

Text publicat a la revista Girona Cultura. Novembre 2014

Actualitat