Presentació de projectes artístics (recerca, creació i producció)

Presentació de projectes artístics (recerca, creació i producció):

Plaça de l’Assumpció 25 

 

11:20 h _ C-3331/CA-8201 (Ventura Edicions), d’Anna Jornet

Neix Ventura Edicions, una petita editorial de llibres de fotografia, amb vocació de promoure i generar pensament sobre el mitjà fotogràfic i experimentar amb les possibilitats de la publicació impresa com a capa de significat. 

La primera publicació és el llibre C-3331/CA-8201, una peça que explora, a través de la dualitat construcció-destrucció, les possibles lectures de la història, fent èmfasi en la tensió que provoca que tot fet sigui susceptible d’admetre i integrar múltiples relats. 

La construcció i destrucció d’infraestructures són cabdals en contextos de guerra i postguerra, i ambdues accions sovint apel·len a un simbolisme d’ordre polític. Diàriament utilitzem infraestructures construïdes o reconstruïdes durant el franquisme per mitjà de la repressió. Quines són aquestes infraestructures i quins relats contenen? Tot relat de construcció comporta un relat de la destrucció? Podem entendre la història com una multiplicitat de concatenacions de relats simultanis de construcció i destrucció? Els fets que alimenten la història pertanyen al temps passat, però en quina condició perviuen, com a fets o com a elements integrants de relats? I fins a quin punt els fets existeixen en interdependència del nostre pensament? Quins fets i/o relats es releguen a la invisibilitat? I què cal fer perquè transcendeixin en el marc col·lectiu? Walter Benjamin percebia la història com una catàstrofe, com un cúmul de ruïna sobre ruïna, i apel·lava a la lectura de la història a “contrapèl”.

11:40 h_ Ver lo invisible (Veure l’invisible), de Nicolás Saganias

Presentació del work in progress de dos treballs de recerca sobre art i tecnologia. En tots dos treballs s’explora l’expansió dels sentits i les maneres de percebre la realitat a través de dispositius tecnològics.
“Interferències còsmiques”(a) busca construir un dispositiu capaç de detectar quan un raig còsmic entra en contacte amb la terra i “Playing God“(b) explora les capacitats sensorials, sensitives i emocionals del regne vegetal.

*Amb el suport de la subvenció de recerca i innovació de l’OSIC (Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya)

12 h_ Fort Roig, d’Andrés Siri 

Aquest projecte parteix de la idea o millor dit, de la intenció de donar moviment a l’estructura del castell de Montjuïc, no sols com a animació (animar – donar vida), sinó també amb el sentit de tornar a recordar. De recuperar la seva memòria al llarg de la història i la seva relació amb la ciutat de Girona.
Una recerca que gira entorn de la fortalesa i la precarietat que vol tornar a donar veu a la immigració que van ocupar els seus murs, les guerres que els van travessar, ressituant les fronteres com constel·lacions que pampalluguen més o menys visibles unides a la primera ciutat fortificada. La geometria en un mecanisme de defensa i atac, un engranatge d’estratègia i il·lusió.

*Els projectes presentats han rebut el suport a la recerca, la creació i la producció de les beques Kreas de l’Ajuntament de Girona

Actualitat

   

L’Associació Cultural La Volta forma part de Xarxaprod, la Xarxa d’espais de creació i producció de Catalunya