Meerschaum (Escuma de mar)_ Miquel Garcia

El projecte és una referència al sistema utilitzat pels nazis per marcar els i les preses als camps de concentració. Al Camp de Mauthausen els refugiats republicans eren considerats apàtrides, portaven un triangle de color blau i havien de posar la lletra S al centre, com a representació de Spanier (Espanyol). A la resta de camps portaven un triangle vermell, de presoner polític, amb les lletres SP Republikanische Spanier —republicà espanyol. Els presoners que estaven destinats a desaparèixer sense deixar rastre eren anomenats Meerschaum (escuma de mar). El nom del projecte és una al·legoria a l’esforç dels nazis per tal d’esborrar i cremar tota prova física i documental sobre els camps, on es calcula que van morir 9.000.000 de persones, de les quals, aproximadament 8300 eren refugiats/des republicans/es.

La instal·lació a l’aparador de la Volta 22 és un fragment del projecte, en aquest cas, centrat en els deportats i deportades als camps nazis de les comarques gironines.

Miquel García (Barcelona, 1975) és graduat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, ha realitzat residències a Espanya, Brasil, Canadà i Corea. El seu treball s’ha exposat a Centre Georges Pompidou de París, El Casino de Luxemburg, la Cooper Union de Nova York, el Centre d’Art Santa Mònica i Biennals a l’Habana, Turquia i Finlàndia.

Actualitat

   

L’Associació Cultural La Volta forma part de Xarxaprod, la Xarxa d’espais de creació i producció de Catalunya