Lumen print: fotografia experimental sense càmera_ Mireia Ferron

ARTS, OFICIS I NOVES ARTESANIES

TALLERS de l’Associació Cultural La Volta

Dirigits a INFANTS I JOVES (de 6 a 18 anys)

Centres educatius de primària i secundària

Lumen print és una tècnica d’impressió fotogràfica desenvolupada al s.XIX que permet capturar una imatge sense necessitat d’utilitzar una càmera. Aquesta tècnica experimental de naturalesa analògica genera un tipus d’imatge que rep el nom de “fotograma” i gaudeix d’un gran ventall de possibilitats expressives i creatives. El Lumen print és un procés d’impressió d’imatges basat en l’ús de paper fotosensible que permet enregistrar la forma, la textura i el joc d’opacitats d’un objecte, un element natural, un dibuix o un negatiu. En el taller, centrat en l’atzar, l’experimentació creativa i el joc de possibilitats, aprendrem tot el procés d’aquesta tècnica senzilla, bella i molt estimulant, i explorarem les reaccions químiques amb l’emulsió del paper i els temps de l’assecat per controlar-ne el resultat.

 

Objectius:

  • Conèixer i practicar amb els materials i els processos fotogràfics dels inicis de la fotografia.
  • Promoure l’experimentació, la imaginació i la creativitat.
  • Estimular la curiositat i ampliar el coneixement a través de la pràctica artística.
  • Entendre l’art des d’una perspectiva transversal de coneixement: creativitat, història, ciència i medi ambient.

 

Continguts:

  • Breu introducció sobre la fotografia dels primers temps i les seves possibilitats expressives.
  • Presentació de les eines, els processos i els materials:
  • Experimentació creativa i exploració científica bàsica a través de la pràctica artística.
  • Cloenda: valoració col·lectiva sobre el procés, els resultats i les diferents experiències que han resultat de la pràctica artística.

 

Mireia Ferron:

Artista visual especialitzada en fotografia analògica i llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona. La seva pràctica artística explora les possibilitats poètiques dels processos fotogràfics i el tractament de la imatge per a crear narratives visuals des de l’abstracció experimental. Ha participat en exposicions individuals i col·lectives a Catalunya i França, i ha estat beneficiària de beques i residències artístiques. Actualment, compagina la seva activitat fotogràfica professional amb l’educació i mediació cultural, des de 2017 forma part de l’equip educatiu del Museu del Cinema de Girona i imparteix tallers i cursos des de l’Associació Cultural La Volta.

 

Actualitat