La Volta #42: il·lustració, animació i arxiu

Dissabte 1 d’octubre de 2022 de 10 a 20 h

Plaça de l’Assumpció (Sant Narcís, Girona)

Un any més la Jornada d’octubre està dedicada a la il·lustració, l’animació i l’arxiu i les activitats programades són el fruit de la col·laboració entre l’Associació cultural La Volta,  l’Associació Professional d’Il·lustradors de Catalunya (APIC), el Taller del Barri-Acadèmia de Còmic i en Marcel Pié del Taller Estampa

Amb més d’una trentena de parades, l’objectiu de la Jornada és reivindicar el treball de professionals de la il·lustració i l’animació, així com el d’artistes visuals dedicats a l’arxiu i l’apropiacionisme. A més a més, es pretén fomentar la trobada amb persones expertes del sector facilitant l’intercanvi d’experiències a través de revisions de portafolis, conferències, tallers, propostes expositives i projeccions audiovisuals. 

  • imatge del cartell derivada a partir d’una fotografia de Cotton Bro.
  • Fotos: Carles Palacio

Programa detallat:

Concerts:

17:00 h Concert de Vixatori

Plaça de l’Assumpció (escenari)

Oriünda de la Sachapampa, aquesta dama paisana i pelegrina canta a la vida. Nascuda en una dansa entre la música i la poesia, Vixatori camina la terra enfocada en la seva tasca: l’art. De viure, de ser, d’estar i mutar.

 

18:00 h Bicèfal Project (Activitat Cicle A Prop) 

Plaça de l’Assumpció (escenari)

Bicèfal Project són dos joves amics banyolins, Albert Costa (veu i guitarra) i Julià Gratacós (bateria) que, influenciats per Foo Fighters o Berri Txarrak, van decidir començar un duo de rock per poder tocar la música que a ells els agrada i reivindicar la vigència del rock a l’escena catalana. Aquest any encaren el seu primer gran llançament que veurà la llum el 2023.

 

19:30 h Cia. Impàs ANDARE (Activitat Cicle A Prop) 

Plaça de l’Assumpció (escenari)

Performance de dansa teatre de carrer.

Andare és un viatge emocionalment intens de l’Imra, una noia que s’ha vist obligada a abandonar casa seva amb una única maleta plena de records i experiències viscudes. El públic viu en primera persona com és viure en una societat on acatar ordres és essencial per sobreviure. 

Exposicions, instal·lacions:

Pantalla de La Volta

Espai Cúpula i V25 | Plaça Assumpció

11:20 – 12:00 h

Des de la rutina

Curadoria de projectes d’animació a càrrec de Laura Ginès Bataller.

Els cicles, les repeticions o el càlcul del temps en unitats molt petites, són ingredients habituals en la feina dels animadors. Amb la idea de reflexionar sobre el temps, hem mirat de cosir peces que tinguin la rutina com a font d’inspiració. Amb obres de: Laura Heit, María Lorenzo, Elizabeth Hobbs, Sergi Banach, Tonina Matamalas i Carme Gomila.

 

Plaça Assumpció, 22 (Aparador)

Grafia animada

Instal·lació de Laura Ginès Bataller

Inauguració 13:30 h

Aquest és un exercici de relectura. He tornat als dibuixos originals de Grafia animada per a després del diluvi, n’he fet una selecció reordenada i n’ha sortit un paràgraf. La present instal·lació convida a llegir-lo en dues velocitats diferents, la que ofereix la successió espacial, i la de la seqüència animada. 

Plaça Assumpció, 15

Instal·lació de Tsune Martínez Zaragoza

Les persones que no vaig ser, però al final va resultar que sí

Inauguració 13:45 h

Visita comentada: Divendres 28 d’octubre a les 19:00 h

La instal·lació convida a ocupar en primera persona les experiències viscudes a partir de la creació de l’espai més íntim: l’habitació pròpia, i un seguit de projeccions audiovisuals enregistrades amb mòbil que parlen d’un procés d’identitat de gènere, la incertesa d’una mare amb càncer en plena pandèmia, exparelles i vincles, mudances entre dues ciutats, una depressió, festes, dols i moltes converses de bar.

Activitats pedagògiques:

Tot el dia

Espai de joc

Tell Fusta

Proporcionem un espai on els més petits poden jugar lliurement amb joguines de qualitat. Totes les joguines i estructures estan realitzades artesanalment en el taller de Tell Fusta a Vulpellac.

Taller del Barri

10:00 – 12:00 h | Plaça Assumpció

Quarta edició del Taller de dibuix amb model en viu 

Una de les maneres més efectives per aprendre a dibuixar o perfeccionar el teu dibuix és copiar del natural. En aquest taller disposarem d’un actor caracteritzat del personatge Joker, dels còmics de Batman, que ens farà de model amb diferents posicions estàtiques.

Llibreta de camp

Taller d’il·lustració científica i naturalista a càrrec de Blanca Martí de Ahumada

10:30 – 13:30 h | Plaça Assumpció i Centre Cívic Sant Narcís

La llibreta de camp sempre ha estat la base tant per al científic com per l’artista per poder observar i registrar el món que ens envolta, si ve, cadascú ho fa amb un propòsit diferent. En aquest taller buscarem el punt on els dos mons es toquen, que és la il·lustració científica.

Taller d’estampació per a la mainada (cadàver exquisit)

10:30 – 12:00 h i 12:15 – 13:45 h | Plaça Assumpció

Marta Salvador i Mailen Patricia Navas

En aquest taller es materialitzarà el cadàver exquisit en un mural col·lectiu per explorar la realitat inconscient del grup creador. L’obra col·lectiva serà elaborada mitjançant els procediments de l’estampació, la creació de segells i l’ús de materials domèstics.

Taller de Lumen Print

11:00 – 12:30 h | Plaça Assumpció

Mireia Ferron

El lumen print, és una tècnica que es basa en l’ús de paper fotogràfic fotosensible per enregistrar la forma, la textura i el joc d’opacitats que ens ofereix un objecte, un element natural, un dibuix o un negatiu. 

Exhibició de retrat a l’oli 

10:30 – 12:00 h i 16:00 – 17:30 h | Plaça Assumpció

Maria Monegro 

Sobre fusta i fent servir les tècniques de sinòpia i veladures, crearà un retrat en viu a l’oli .

 

Presentacions, converses:

 

12:00  – 13:30 h

Espai Cúpula | Plaça Assumpció

Conversa-Presentació sobre la Il·lustració aplicada en diferents àmbits

Xavi Ramiro (President APIC) i Olga Capdevila

​​Olga Capdevila (Malla 1986) és il·lustradora i directora creativa. Graduada en Art i Disseny i també en Il·lustració, treballa en àmbits tan diversos com editorial, publicitat, premsa, tèxtil o animació. Des de 2012 combina els projectes com a freelance amb els projectes propis, que apareixen per satisfer la seva bibliomania i l’afany de transversalitat. 

16  – 16:30 h 

Espai Cúpula | Plaça Assumpció

Presentació XÀFEC

La revista Xàfec, neix de la mà dels artistes i il·lustradors Àlex Martín, Andreu Elies i Cesc Pujol, amb la voluntat de ser una publicació seriada, un petit aparador de diferents propostes gràfiques i literàries. En aquesta ocasió ens presentaran el darrer número: Mecanisme.

16:30 -17:00 h

Espai Cúpula | Plaça Assumpció

Presentació Dones Pont. Relats de resiliència

Agnès Cabezas i Ingrid Riera amb la comissió de gènere del Centre Cívic Pont Major.

Quan una persona està en un procés de resiliència és molt important tenir una xarxa de suport social que li proporcioni seguretat i un sentiment de pertinença sòlid. Les dones de Pont Major això ho tenen clar, per això fa temps que construeixen ponts dins el teixit del barri. Aquest projecte audiovisual sorgeix de la seva necessitat d’expressar i compartir la seva història personal a la societat.

Amb el suport de l’Ajuntament de Girona. Ajuts Kreas 2021.

Revisió de portafolis

16:00 -18:00 h

Centre Cívic Sant Narcís

Tramuntana Editorial. Editorial independent radicada a Sant Feliu de Guíxols i especialitzada en llibres il·lustrats infantils.

 

Dinar amb La Carmanyola

Parades tot el dia

Amb el suport de l’Ajuntament de Girona, Generalitat de Catalunya i Diputació de Girona.

Actualitat