La Volta #41: Bioconstrucció i sostenibilitat

Davant la crisi energètica que tots vivim i les seves arrels i derives econòmiques, socials i ambientals, estalviar energia des de la llar, recuperar les tècniques tradicionals de construcció o rehabilitació ecològiques, i potenciar els circuits de comercialització locals, esdevé una revolució necessària. Després de més de cinquanta anys de la Revolució Verda, d’explotació sense treva dels recursos naturals (antigament Naturalesa), i de Globalització capitalista (i les cadenes que fan, per exemple, que la guerra a Ucraïna, el gas de Rússia, els fertilitzants vegetals, els materials de construcció, el petroli, i la nostra economia domèstica, entrin en crisis), ens urgeix pensar formes d’innovació econòmica, social i ambiental que tinguin en compte la crisi sistèmica que vivim.

El dissabte 11 de juny tindrà lloc la #41 Jornada voltaica de Bioconstrucció i Sostenibilitat a la plaça de l’Assumpció de Sant Narcís, amb més d’una trentena de propostes vinculades a l’artesania, l’alimentació saludable, la bioconstrucció i el treball amb materials ecològics.

Proposem doncs una Jornada doble, de divulgació, que ens porti del local al global a través de l’ecologia, la bioconstrucció i la crisi energètica global; i festiva, amb concerts, tallers, exposicions, parades, taules rodones i conferències, perquè com deia Jaime Bateman Cayón: “Lrevolución es un sancocho (estofat variat).

En aquesta ocasió, la Jornada serà en horari d’estiu, de 11 a 23 h, per gaudir de més d’una trentena d’artesans i artistes, del concert de migdia en el marc del Festival de la veu de l'(a)phònica, del dinar popular i vegetarià de La Carmanyola, del taller culinari de The Broccoli Tribe i els cavallets de Tournicotons. Cap a les 13.30 s’inaugura l’exposició d’Arrels i teulades de Queralt Armengol, Clara Centenera i Azucena Momo i la instal·lació de treball amb canya de Nourdine Khalili.

A la tarda tindrem el taller de bioconstrucció càrrec de la Xarxa Mora en què aprendrem a fer cases-niu amb diferents tècniques de construcció ecològiques. I en paral·lel, comença un itinerari de xerrades i pràctiques que posen al centre d’atenció els nostres patrons de consum energètic, i les possibilitats de transformar les nostres llars amb materials més saludables, ecològics i econòmicament i energèticament més eficients. Primer amb una taula rodona sobre la història i arquitectura de Sant Narcís amb professionals i veïns del barri (BioAïllaments i Som Habitat), després passarem per tres estacions que mostraran exemples pràctics de construcció amb materials ecològics amb l’Oriol Balliu de Puraterra, d’aïllaments amb en Marc Portell de Bioaïllaments i en Marc Soriano de Aistercel, i d’energia i estufes de massa tèrmica amb en Joan Colin d’Arts amb Caliu.

Imatge del cartell: Agostina Laurenzano

Disseny: Xavi Casadesús.

Programació i horaris:

Actualitat