La Volta #36: bioconstrucció i sostenibilitat

Imatge cartell: Momo Tinta

Disseny: Gràfica Fresca

Dissabte 19 de juny de 10 a 20 h a la plaça de l’Assumpció de Sant Narcís (Girona)

Jornada voltaica amb propostes artístiques, artesanes, constructives, etc. que ofereixen una resposta creativa i professional a la prevenció i reducció de l’impacte ambiental dels processos de producció i que, alhora, promouen l’ús de materials saludables i sostenibles, o recuperats. A més a més, des de La Volta volem fomentar la trobada entre professionals del sector programant taules rodones, activitats pedagògiques, demostracions de processos creatius i propostes expositives vinculades a la bioconstrucció i el disseny sostenible.

Aquesta Jornada està dissenyada i programada en col·laboració amb un equip de treball creat fa un parell d’anys i integrat per professionals i organitzacions, i l’equip de @femlavolta que ens ha permès identificar les necessitats i interessos del sector i, alhora, fer d’aquesta Jornada un referent de la bioconstrucció i la sostenibilitat. Us els anirem presentant a mesura que s’acosti la data, de moment si us ve de gust, reserveu-la. I si voleu formar-ne part, ja ens podeu escriure a info@femlavolta.cat.

Programació detallada:

TAULA RODONA

Recuperem l’Espai Públic: Pràctiques Artístiques i Urbanístiques Sostenibles

Participa: Martí Franch (arquitecte del paisatge) i Ramón Parramón (artista, investigador i gestor cultural).

Modera: Cristina Andreu i Displàs (educadora social)

 Pl. Assumpció – Espai Cúpula Geodèsica

12 – 13:30 h

EXPOSICIONS / INSTAL·LACIONS

Urbanisme Creatiu i Cartes a l’espai públic

Projecte expositiu de recerca, visibilització i mediació a partir de les cartografies dels i les alumnes del taller Urbanisme creatiu, impartit per Itziar González, i les Cartes a l’espai públic a cura de Jordi Duran i dels i les alumnes del Grau en Arts Escèniques de l’ERAM.

A cura de: Montserrat Moliner

Pl. Assumpció, 15 – Espai expositiu V15

Inauguració: 13:30 h

Simbiosi 

Peces escultòriques realitzades amb materials orgànics com la terra i el bioplàstic

Agostina Laurenzano i Jesús Ramírez (Germen arquitectura)

Pl. Assumpció, 22 – Espai aparador

Inauguració: 13:30 h

Instal·lació guanyadora del Festival Inund’art 2021

Tites i vulves

La noia del monyo

Instal·lació artística i cartografia participativa per generar continguts entorn a qüestions de sexualitat i gènere, posant el focus en els espais públics de la ciutat de Girona en col·laboració amb artistes com La Perra Laika, Helena Roig, Rata con Corbata o Si els mobles parlessin

Pl. Assumpció 

Tot el dia

Autoignició

Instal·lació performativa de transfomació de la matèria a través d’un forn mòbil, el foc i el fang que donaran lloc a una peca de ceràmica incandescent.

Joan Roura

Pl. Assumpció, 20 – Espai Secret del Bosc

19:30 h

Instruments Trastocats

Un projecte de lleure i formació que té com a objectiu crear un espai d’interacció musical amb instruments fets amb materials i objectes recuperats i reciclats.

Pl. Assumpció 

Tot el dia

MÚSICA

CONCERT

Magalí Sare & Manel Fortià

Presentació de l’(a)phònica. Festival de la Veu de Banyoles

Pl. Assumpció 

18 h 

*Preinscripció a info@femlavolta.cat

Música per unicorns

Dj Quelic

Pl. Assumpció

Tot el dia

TALLERS/ EXHIBICIONS

Construcció d’una tanca de vímet 

L’Aleix Grifoll de Cistellaria a mida, en Xavi Ventura de l’Escola Orígens, en Gerard Mateu de Consciència Construccions Vegetals i la col·laboració del col·lectiu Esfèric obren l’espai de treball col·laboratiu per construir un recés amb vímet per a les plantes medicinals recentment plantades a la plaça de l’Assumpció pels veïns i veïnes del barri.

Xarxa Mora (La Xarxa de Bioconstrucció de Girona)

Pl. Assumpció

Matí: 10 – 12 h

Tarda: 16 – 18 h

Construcció de bancs i taules amb palets

Joan Pascual de l’Escola Orígens ens ofereix la possibilitat d’aprendre a construir mobiliari amb palets recuperats. El resultat del taller s’instal·larà als horts comunitaris del carrer Roma del projecte comunitari Menja’t Sant Narcís

Pl. Assumpció

16 – 18 h

Hostal d’Insectes

El col·lectiu en residència Si els mobles parlessin (Iraia Mir i Emily Mack) i el grup d’acció del projecte comunitari Menja’t Sant Narcís presenten l’estructura que servirà de refugi a diverses espècies per afavorir la protecció i l’augment de la biodiversitat.

Pl. Assumpció

Tot el dia

Exhibició de la construcció d’una flexi-yurta

En Magí Raic Pla, en Cyril Numa i l’Isaac Pueyo són l’equip de Yurta.cat, dedicat al muntatge de yurtes que ofereixen un model d’habitatge sostenible, tradicional i innovador.

Pl. Assumpció

Tot el dia

Taulell de jocs de fusta interactius

L’Aniol Negre reivindica l’espai públic com a punt de trobada, intercanvi i experimentació a través de jocs interactius amb materials de bioconstrucció

Pl. Assumpció

Tot el dia

Actualitat

   

L’Associació Cultural La Volta forma part de Xarxaprod, la Xarxa d’espais de creació i producció de Catalunya