La Volta #32: art i artesania

COMUNICAT!

Tot i que des de l’administració no s’ha previst cancel·lar o ajornar aquelles activitats en què es preveu una assistència de menys de 1000 persones, s’aconsella evitar les trobades, reunions i actes públics. Ahir el Black Music Festival va ajornar tots els concerts programats, per tant, el grup Karamba no tocarà a les 12 h a la plaça de l’Assumpció. La creixent incertesa a la qual ens evoquen aquests fenòmens i la responsabilitat social que implica organitzar un esdeveniment d’aquestes característiques, ens porta a ajornar La Volta #32 i distribuir les activitats programades durant la resta de l’any. No ha estat una decisió fàcil perquè fa molts mesos que hi estem treballant i hi ha molta gent implicada però creiem que és la millor opció per a tots i totes. Disculpeu les molèsties i ens veiem ben aviat!

La Volta arriba a la seva 32a edició amb una Jornada que té com a objectiu reflexionar sobre la relació entre les arts visuals i les aplicades a partir d’exposicions, conferències, instal·lacions, tallers, etc. i programa, amb la col·laboració del BMF, el concert a l’hora del vermut del grup Karamba!

La Volta 32 tindrà lloc el dissabte 14 de març de 10 a 19 h a la plaça de l’Assumpció de Sant Narcís (Girona) i vol reivindicar l’art i l’artesania amb més de 20 parades dedicades a la recuperació d’oficis i tècniques artístiques.

Una nova jornada voltaica en què el púbic assistent gaudirà, gràcies a la renovada col·laboració amb el Black Music Festival, del concert de les Karamba, un grup integrat per dones que fusiona ritmes com el txa-txa-txa, el boogaloo, la salsa i el hip-hop, creant un color musical nou, diferent i poderós.

Per explorar els vincles entre l’art contemporani i l’artesania, comptarem amb tres propostes expositives a diferents espais de La Volta que s’inauguraran a les 13:13 h. La sala V15 i La Cova acolliran l’exposició en clau feminista de l’artista Laia Arqueros titulada “Baubo me salve” en què les seves figures representades en gravats o realitzades en ceràmica parteixen de la iconografia clàssica i són re-significades a partir de ‘experiència personal de l’artista. A l’espai expositiu del local 22, hi haurà la instal·lació “Roma Roma” de l’arquitecte Andrés Siri, creada amb papers originals que, a partir de la tècnica del frottage, incorporen les textures dels murs de la capital italiana i representen la memòria de les petjades resultants de la Segona Guerra Mundial. Finalment, a la plaça, s’exhibiran els retrats del projecte “Transparències” de l’artista en residència a La Volta Paula Clay. Aquests retrats, teixits mitjançant diverses capes de teles translúcides, representen algunes de les dones de la família de l’artista (Menció Especial Art Jove del festival Inund’art).

A més a més de les exposicions, la reflexió sobre les relacions entre arts visuals i arts aplicades també servirà de punt de partida de les dues conferències programades a la tarda. En primer lloc, comptarem amb l’artista Isabel Banal que ens explicarà la relació que manté la seva pràctica artística de caràcter més conceptual amb el món de l’artesania i els oficis tradicionals. I, en segon lloc, l’artista i gravador Sebi Subirós, ens parlarà del procés artístic que va de la gràfica fins a la creació de l’objecte.

Com sempre, la Jornada voltaica oferirà servei de bar i a les 14 h se servirà un dinar que, en aquesta ocasió, anirà a càrrec del projecte Milfulles amb la col·laboració de la Comissió pagesa de l’Ateneu Coma Cros de Salt. Es tracta d’un menú silvestre basat en productes vegetals de proximitat, ecològics i de temporada.

I durant tota la Jornada, els assistents podran gaudir d’una variada oferta pedagògica per a totes les edats i gustos basada en tallers, exhibicions i vídeo assaig. Per als més menuts, Tell Fusta instal·larà el seu espai de joc amb joguines que estimulen la imaginació i la psicomotricitat. Per a nens i nenes que volen experimentar amb l’animació, ens visitarà des de Toulouse Lukasz Areski que, mitjançant figures de paper retallades, ens ensenyarà com realitzar llibres animats (pop-up) que juguen amb el teatre de paper. L’artista Lluís Xifra ens acompanyarà de nou amb el seu taller-instal·lació per realitzar ceràmica amb torn, i l’artista japonesa Yoko Kataoka ens mostrarà mitjançant un taller pràctic la tècnica d’estampació tradicional Bingata. Per saber més sobre “Les mans com a eina” fonamental del procés creatiu i d’aprenentatge, podrem veure a l’aparador del local 25 el work in progress del programa Soy Cámara realitzat per Félix Pérez-Hita. Finalment, la Jornada compta amb la participació de tres projectes del barri. Per una banda, i com ja és habitual, podrem saber més sobre el joc del Bèlit gràcies a l’exhibició que faran membres de l’Associació i, per altra, la Merceria creativa del barri Anfra mitjançant la seva línia de tallers Embolica la Troca ens brindaran l’oportunitat d’aprendre tècniques com la mitja, el ganxet o els boixets. Finalment, també es presentarà el projecte Barris Comestibles als veïns i veïnes del barri amb l’activitat Planta la llavor a Sant Narcís i la col·laboració de la Comissió Pagesa i de l’ICRA (Institut Català de Recerca de l’Aigua).

Tallers, conferències, concerts i parades tornaran a animar una nova Jornada voltaica que impulsa l’esperit dels creadors artístics i alhora dinamitza la vida cultural de Sant Narcís!

Fotos: Carles Palacio

Actualitat