La plasticitat de la vegetació: receptes de bioplàstic Agostina Laurenzano

És una evidència per a tots constatada que durant els últims cinquanta anys els plàstics han inundat el nostre entorn i s’han convertit en un problema ecològic de primer ordre. En aquest taller aprendrem a produir alternatives al plàstic industrial, derivat del petroli, tot utilitzant ingredients i eines de treball que trobem a qualsevol llar. Coneixerem i practicarem receptes de bioplàstics mitjançant ingredients com els polímers, els pigments i les textures orgàniques. En definitiva, descobrirem estratègies sostenibles i ecològiques per elaborar nous materials aplicables al disseny de producte, les arts visuals i les artesanies contemporànies. 

 

Objectius

  • Conscienciar dels perills mediambientals del mal ús i els excessos del plàstic.
  • Reflexionar al voltant del consum humà i l’existència de materials alternatius sostenibles.
  • Promoure els coneixements i les receptes artesanals per a l’autoproducció de bioplàstics.

 

Continguts:

  • Introducció teòrica a la problemàtica ecològica generada per l’ús excessiu de plàstics.
  • Introducció teòrica amb suport audiovisual a l’elaboració de bioplàstics: l’origen natural, la producció artesanal i l’aplicació en diferents àmbits.
  • Elaboració d’un tint natural mitjançant la col llombarda.
  • Demostració del canvi de color del tint mitjançant la modificació del seu pH.
  • Selecció de textures.
  • Elaboració de diferents receptes de bioplàstic.

 

Agostina Laurenzano:

Dissenyadora de joies contemporànies i postgraduada en Arts Aplicades Contemporànies per l’Escola Massana, Centre d’Art i Disseny de Barcelona. Les seves peces han estat exhibides en fires internacionals i publicades en revistes especialitzades en joieria d’autor. També ha estudiat Disseny de Vestuari i Alta Costura a la Universitat de Buenos Aires. És activista mediambiental i investigadora de biomaterials. En relació amb la investigació artística i el seu encreuament amb la recerca científica, explora la síntesi de polímers per a la creació de bioplàstics aplicats a les arts visuals i el disseny.

Actualitat

   

L’Associació Cultural La Volta forma part de Xarxaprod, la Xarxa d’espais de creació i producció de Catalunya