Recurs educatiu: Fem un hostal d’insectes a l’escola!

Un “hostal d’insectes” (o hotel d’insectes) és un objecte pensat per oferir refugi a l’hivern i,  en el cas de certes espècies, també serveix com a espai segur de nidificació durant la  primavera. La seva missió és reproduir artificialment els hàbitats naturals d’insectes i aràcnids.  

La instal·lació d’hotels d’insectes afavoreix la presència d’aquests grups, ja que  hi troben recursos per viure. Recursos minvats per la intervenció humana (desforestació, contaminació  de l’aire, destrucció dels hàbitats naturals, ús massiu d’insecticides, etc.), que posen en perill dos aspectes fonamentals de la funció d’aquestes espècies: la pol·linització i el control de  plagues.  

La seva ubicació ha de tenir en compte que l’hostal tingui a prop un espai enjardinat amb plantes i flors  que serveixin d’aliments als habitants. Els materials de l’hostal són diversos i en funció de la  seva selecció, atreuen unes espècies o d’altres. Els hostals d’insectes són, per tant, un artefacte  que aglutina art, ciència i ciutadania i tenen diverses utilitats.

Amb aquest àmbit d’acció transversal oferim un recurs educatiu experimental que relaciona  les assignatures de ciències naturals, tecnologia, art i ciències socials, dividit en tres mòduls independents, però complementaris: 

Mòdul teoricopràctic de construcció d’un hostal d’insectes  

Sessió 1 (1 h): Els insectes i la importància de la recuperació dels seus hàbitats (tèorica)

Sessió 2 (1 h): Construcció de l’estructura de l’hostal d’insectes (pràctica) 

Sessió optativa (1 h): Sortida a la natura per recol·lectar els materials (pràctica)

Sessió 3 (1 h): Emplenament de l’estructura de l’hostal d’insectes (pràctica)

Activitat gratuïta

 *Aquest recurs educatiu es va gestar dins el projecte Insectòdrom que va prendre forma d’exposició al Bòlit durant el 2021 

Més informació: 

bolit@ajgirona.cat  info@femlavolta.cat     

972427627 (Bòlit) / 610033833 (La Volta)

Les persones que imparteixen el recurs són Paula Mendoza (biòloga) i Iraia Mir (fustera) i, per tant, el recurs educatiu també inclou la perspectiva de gènere, tot ajudant a trencar els estereotips relacionats amb la ciència i els oficis manuals.

Aquest recurs és una col·laboració entre el Bòlit. Centre d’Art Contemporani de Girona i l’Associació cultural La Volta.

Il·lustració: Neus Ponsetí.

El 2023 s’ha desplegat a les escoles Montjuïc, Montfalgars, Carme Huguet i Dalmau Carles.

 

Actualitat