El desenterrador de Societat Doctor Alonso

Foto: Isabela Bugmann

Diumenge 13 de desembre 

Teatre del Centre cívic Sant Narcís

Taller “L’excavació” (11 a 13:30 h)

Presentació del llibre “El desenterrador: Mètode per a l’excavació de paraules” (Editat per l’Institut del Teatre) (13:30 a 14 h)

Inscripcions: info@femlavolta.cat

Nosaltres, la Societat Doctor Alonso, des de la desorientació i la constant sensació de vertigen, tenim la intuïció que hem perdut una cosa que potser ens podria servir ara, o almenys completaria d’alguna manera “l’ara”. 

Quan perdem una paraula, una forma de dir, perdem també la seva capacitat d’acció. 

Això és una terrible molèstia, ja que quan desapareix una paraula, aquesta, com si es tractés d’un fantasma, no troba el seu lloc i vaga generant discontinuïtat, aplanant el temps. 

Per això hem decidit desenterrar les paraules en sentit real i figurat perquè:

Quan fas un forat
estàs creant també una muntanya al costat

En realitat, no ens interessa fer un forat per trobar una paraula fòssil. 

El que ens interessa és el moviment que hi ha en el fet de fer-ho, el moviment físic i mental que significa excavar i remoure la terra. 

Convocar el pensament a través del moviment. 

Moure i pensar des del singular i contingent. Posar a examen l’universal i el que donem per ben sabut. 

El procés de cristal·lització d’un concepte sol pot ser col·lectiu i ha de passar la prova de la transmissió. Ha de servir, usar-se, dir-se. 

Quan apareguin en la superfície els nostres nous-vells mots sense dubtar-ho hi haurà una nova posada en escena, una adequació amb el present que ens forçarà a reenfocar la mirada, a tensar de nou relaxar, a engreixar una mica aquests vocables anorèxics.

El taller

L’excavació és un senzill mecanisme pedagògic al voltant de les paraules, el llenguatge, el diàleg i els valors ètics que ens conformen, que permet a tothom col·laborar per intercanviar coneixement i millorar la capacitat de raonar, d’escoltar i construir de forma conjunta un cor de veus múltiples.

És en el procés conjunt de recerca d’una paraula on, mitjançant aquesta pràctica de conversa reglada, apareixen els mecanismes, “sentits”, contradiccions i paradoxes del llenguatge i la paraula en el seu ús comú i compartit.

El Desenterrador va ser generat per Sofia Asencio i Tomàs Aragay , que junts formen la companyia Societat Doctor Alonso. En els primers estadis de la producció compten amb la col·laboració d’un grup interdisciplinari d’artistes entre els quals es troben Silvia Zayas, Jordi Claramonte, Bàrbara Sánchez i Jaime Conde Salazar i amb el quals han escrit el llibre El Desenterrador, mètode per a l’excavació de paraules editat per l’Institut del Teatre.

Una coproducció de Graner- Mercat de les Flors, Artium-Azala, Mes de Danza, Centro Rural de Arte, Festival Ingràvid, Agora de la Danse.

Amb l’ajut de: IBERESCENA , ICEC, INAEM i l’Institut Ramon Llull.

Actualitat