Curs d’iniciació al linòleum i al monotip_ Mailén Navas

En aquest curs aprendrem la tècnica del gravat en relleu sobre linòleum, la qual ens permet obtenir diverses còpies de la mateixa imatge a partir d’una matriu (planxa) amb un dibuix que serà entintat i estampat sobre un paper o una tela. També ensenyarem com fer un monotip: un tipus de gravat amb el qual només es produeix una única impressió. Encara que es repeteixi el procés, cada impressió és diferent de l’anterior i és per això que no pot considerar-se una tècnica de replicació múltiple. El seu efecte és semblant al del gravat, però la seva finalitat consisteix a fer impressions úniques i la seva tècnica és menys laboriosa i més lliure.

El procés es basa en una imatge transferida al paper o a la tela després d’aplicar pintura de tinta oliosa  sobre un suport rígid que no sigui absorbent (vidre, metacrilat, metall o linòleum). Aquesta tècnica permet aconseguir efectes i textures sorprenents amb la introducció de fils, plantes o fins i tot dibuixant directament sobre la tinta, entre altres. També cal destacar que hi ha moltes possibilitats d’execució, ja que admet molts processos experimentals i plàstics, fomenta la llibertat creativa i aconsegueix uns resultats molt atractius i gratificants. Cada alumne treballarà la creació individual d’una imatge que serà gravada amb la tècnica seleccionada: linòleum o monotip.

A més de les classes pràctiques, el curs inclou continguts teòrics per aprendre nocions bàsiques sobre el món del gravat, els diferents sistemes d’estampació, els materials necessaris i els trucs a seguir per obtenir els millors resultats. 

Els objectius d’aquest primer curs de cinc sessions són:

  • Introduir els alumnes en el coneixement dels materials específics de les tècniques de la linografia i la monotípia.
  • Experimentar amb les dues tècniques.
  • Creació individual d’una obra per després ser gravada.

Contingut del curs:

  • Breu introducció i material didàctic.
  • Presentació dels materials: esbossos, suports, cullera i rodet, tintes per a gravat.
  • Realització de les planxes de gravat.
  • Estampació de linòleum.
  • Estampació de monotip.

Lloc: Plaça de l’Assumpció 25 (Sant Narcís, Girona)

Dates: Dijous 1, 8, 15, 22 i 29 de juliol

Horaris: de 18 a 20 h

Preu: 60 € (material inclòs). Cada alumne s’endurà a casa les estampacions de linòleum i les de monotip, així com les planxes de gravat corresponents. Places becades (per a estudiants de Belles Arts i persones que no tenen els mitjans econòmics suficients per a fer el curs)

Edat: a partir de 16 anys.

Inscripcions: info@femlavolta.cat

 

 

Actualitat