CAMINS ESCOLARS SEGURS

L’Àrea d’Ensenyament i el Consell d’Infants Municipal estan impulsant el projecte Camins Escolars Segurs a la Bisbal, amb la participació de l’Associació Cultural La Volta. La iniciativa socioeducativa té com a principal objectiu facilitar i promoure el camí de casa fins a l’escola d’infants, de forma segura i autònoma.

El projecte pretén fomentar d’altres valors implícits que generin una estratègia pedagògica que, alhora, promou valors com la sostenibilitat, la responsabilitat i la seguretat. A més a més, vol incentivar el desenvolupament de la consciència crítica dels infants participants i convidar-los a contribuir en millora de l’entorn. La importància d’afavorir la sensació de seguretat i benestar en aquests trajectes quotidians representa una transformació del model de mobilitat dels centres urbans i de responsabilitat dels infants autònoms, que es converteixen en ciutadania responsables en l’entorn urbà.

Passada la fase de diagnosi, a través d’enquestes a tot l’alumnat de la ciutat, de reunions amb persones tècniques, entitats, AMPA’s, directors/es d’escoles i responsables de diverses Àrees consistorials, s’ha fet una primera proposta de Camins Escolars Segurs. En aquest sentit, per tal de fer-ho el màxim de col·laborador possible i sensibilitzar als infants de la ciutat, s’han dissenyat una sèrie d’accions de caràcter participatiu. S’han dut a terme a les escoles bisbalenques durant els mesos d’abril i maig, i va culminar dilluns amb una activitat conjunta entre tot l’alumnat de 6è curs de primària de totes les escoles: el Taping.

 

L’activitat va consistir a decorar, intervenir i marcar el camí segur proposat mitjançant un material provisional (cinta adhesiva), per tal que habitants, escoles i comerços vegin de manera real i temporal el recorregut amb els punts claus del recorregut dels Camins Escolars Segurs. La ruta definitiva se senyalitzarà amb ceràmica i aquest serà el proper pas que treballarà l’Associació La Volta amb els infants de la ciutat.

Amb iniciatives com aquesta es busca la transformació de l’espai públic i la recuperació del joc, l’aprenentatge i la convivència com a protagonistes dels centres urbans. La presència de nens i nenes als carrers bisbalencs comporta una sensació de seguretat col·lectiva que indica un grau important de benestar i mobilitat sostenible.

FONT: Ajuntament de La Bisbal.

L’equip de La Volta ha estat format per Aleix Font, Marta Huguet, Montserrat Moliner, Anna Mitjà, Víctor Masferrer i Marta Sureda, i ha comptat amb la Zenit Dron.

    

Actualitat

   

L’Associació Cultural La Volta forma part de Xarxaprod, la Xarxa d’espais de creació i producció de Catalunya