Ayahuasca entre dos mons. Fotografies, textos i vídeo de Carlos Suárez

Fins fa unes dècades l’ayahuasca era associada amb la superstició o la bruixeria i era considerada pròpia de gent ignorant, pobre o salvatge. Avui dia però es consumeix ritualment en qualsevol ciutat mitjana d’Occident, és objecte d’investigacions científiques que assenyalen el seu gran potencial terapèutic i apareix elogiada en publicacions tan dispars com The New Yorker, La Vanguardia, The Guardian o Elle.

Basada en deu anys de recerca etnogràfica a la Amazònia, l’exposició Ayahuasca entre dos mons emprèn un viatge a l’origen d’aquest fenomen singular per documentar, tant les pràctiques locals com aquelles adaptades als milers d’occidentals que cada any visiten ciutats selvàtiques per provar aquesta medicina visionària.

Mitjançant fotografies i breus peces literàries, l’exposició mostra com l’Amazònia ja no és una selva verge i remota, sinó una regió que ha vist els excessos de l’explotació de la seva naturalesa i el declivi de les costums dels seus pobles com a conseqüència de la forçada integració a l’economia de mercat.

Ayahuasca entre dos mons és una al·legoria sobre la globalització, una mirada crítica que revela la manera com Occident s’estén per tot el planeta, transformant-ho tot al seu pas.

Carlos Suárez és un dels participants de l’Ayahuasca World Conference que tindrà lloc del 31 de maig al 2 de juny a Girona i també impartirà la sessió del 28 de maig dins el cicle de conferències  És encara possible la selva? Mirades amazòniques del segle XXI que han organitzat i dinamitzat Enric Cassú i Joana Higuita Castro a la Casa de Cultura de Girona.

Inauguració de l’exposició: dimecres 29 de maig a les 19:30 h a Les Bernardes de Salt.

Actualitat