Alba Serrat

Dibuixa des que té memòria, o abans. Enamorada del llapis, de l’aquarel·la, els titelles i la tramuntana. Sempre somia amb el mar. Sòcia de l’Associació Professional d’Il·lustradors/es de Catalunya. És biòloga de formació i Doctora en Medi Ambient amb una tesi sobre la salut dels peixos del mediterrani i el canvi climàtic. Sent passió per la divulgació i comunicació científica. Membre investigadora dels grups de recerca GR MAR (UdG) i MedRecover (UB, UdG, ICM-CSIC i CEAB). Membre de la Taula de Cogestió del Litoral del Baix Empordà.

Utilitza l’aquarel·la, el grafit i els llapis de colors com a eines bàsiques. El seu estil personal és una barreja entre la il·lustració científica, la infantil, la naturalista i l’ètnica. Sent passió per als àlbums il·lustrats i l’art urbà. Dibuixa de tot, però especialment dones i oceans, amb les seves càrregues, la seva força i les seves belleses. Té un postgrau en producció de literatura infantil i juvenil (UAB). Dibuixa gràcies a la seva mare i ha après a pintar amb la Delphine Labedan, de qui ha sigut alumne durant 5 anys a l’Escola Municipal de Belles Arts de Salt. Ha guanyat el tercer premi del I Concurs d’Art Urbà Lluïment, ha exposat a la Fira del Dibuix i Pintura de Girona, als Jardins de la Mercè (Girona), al Centre Cívic de Sant Narcís (Girona) i a les Bernardes (Salt). En l’àmbit professional s’ha especialitzat en la il·lustració científica divulgativa (publicacions i comunicacions científiques), la il·lustració per a les arts escèniques (disseny de personatges, creació d’ombres) i la pintura i il·lustració en directe per a esdeveniments (videoclips i “visual thinking“). Darrerament ha participat en el videoclip “Nada” de Paula Grande:

Així mateix ha dissenyat alguns logotips institucionals (grup de recerca GR MAR de la Universitat de Girona i Cia Cap de Pardals). Ha estat membre fundadora de la Cia Fet a Mà (teatre d’objecte) i de la Cia Cap de Pardals (titelles de taula i teatre d’ombres), amb les que ha fet gira per Catalunya i el Senegal. Ha coordinat diversos projectes de cooperació pel desenvolupament al Senegal i Colòmbia, i ha creat un l’àlbum il·lustrat “La Carta” (EdTakatuka). A escala personal, utilitza la il·lustració per comunicar denúnicies socials i posar en relleu la bellesa de la fauna i flora dels nostres mars.

Actualment està immersa en el projecte #TelaMarinera, en col·laboració amb la Carlota Rodríguez:

La Mar Mediterrània alberga una gran biodiversitat. Milers d’espècies de diferents formes i colors, omplen de vida les seves aigües. Però avui en dia moltes d’aquestes espècies estan en perill d’extinció o amenaçades per la sobrepesca, el canvi climàtic, la contaminació, els plàstics i el turisme massificat. De la col·laboració entre la Carlota Rodríguez i l’Alba Serrat, neix la col·lecció Tela Marinera, creada amb teixit natural, il·lustrada al Baix Empordà i cosida a la Garrotxa.

​Aquestes són algunes de les espècies marines amenaçades al Mediterrani:

​a.Tortuga babaua (Caretta caretta)

b.Corall vermell (Corallium rubrum)

c.Herba col (Laminaria rodriguezii)

d.Peix lluna (Mola mola)

e.Corb marí emplomallat (Phalacrocorax aristotelis)

f.Corn marí (Charonia lampas)

g.Nacra (Pinna nobilis)

h.Foca monjo (Monachus monachus)

i.Rorqual comú (Balaenoptera physalus)

j.Cavallet de mar (Hippocampus hippocampus)

Per què estan amenaçades?

Sobrepesca, escalfament i acidificació de l’aigua del mar, microplàstics, contaminació, turisme massificat i una llarga llista de pressions d’origen antròpic que desequilibren els ecosistemes i posen en perill la vida als nostres mars.

Pots trobar més informació del projecte a:

https://albaserrat7.wixsite.com/mysite/telamarinera

 

Actualitat

   

L’Associació Cultural La Volta forma part de Xarxaprod, la Xarxa d’espais de creació i producció de Catalunya