Volta de full, una peça escènica del col·lectiu nyamnyam i veïns i veïnes Sant Narcís!

Fotografia: Matt Robinson

Dissabte 28 de maig a les 20 h al Teatre Municipal de Girona.

“Volta de full” sorgeix del cos de treball de “a quatre potes” (2014-ongoing) del col·lectiu nyamnyam, que planteja que abans de fer teatre, abans de xerrar, abans de compartir… construïm 24 bancs per a fer-ho possible.

Entendre la fabricació col·lectiva d’aquests bancs com a manera de conèixer el barri de Sant Narcís i els seus veïns i veïnes durant uns quants mesos. Poder fer-ho acompanyats de ‘la volta’, l’associació cultural que ja fa anys que treballa en aquest context. Fer explícit que aquests bancs que hem creat entre totxs, són l’escenografia que configura l’escena i la pròpia dramatúrgia de la peça.
I així crear un espai de lliure circulació comú entre públic i creadorxs per a compartir què és un barri.
I durant aquest viatge, tenir present que s’activa tot el que ha anat apareixent des de l’inici del projecte, com l’artesania entesa de manera expandida, el gest com a (micro)acció política, la retroalimentació que posa en circulació lògiques pròximes a l’ecologia, i l’exploració dels imaginaris socials com a aliment per al pensament i la pràctica contemporània.

Amb la intervenció de: Enric Cassú, Quim Plana, Salva Sanchís, Pedro Pineda, Ariadna Rodríguez i Iñaki Álvarez. Disseny de llums: Ana Rovira / Conrado Parodi. Bateria: Ivo Sans. Un projecte de: nyamnyam (Ariadna Rodriguez i Iñaki Alvarez) creat en vinculació amb Pedro Pineda (TMDC) i l’Associació cultural La volta del barri de Sant Narcís (Girona). Amb la participació de: Joaquim Campillo, Tatyana Rodriguez, Iraia Mir, Maria Monegro, Alfonso Hernandez, Montse Zapata, Quim Plana, Lourdes Salip, Francesc Casals, Cristina Andreu Displàs, Quelic Berga, Andrea Pellejero, Elena Carmona, Enric Cassú, Marta Sureda i Montserrat Moliner. Una coproducció de la Cooperativa NY NY SCCL i el Teatre Municipal de Girona, amb el suport de Girona KREAS 2021.

“A quatre potes” és una acció comunitària que consisteix en diverses sessions amb un grup de participants del barri de Sant Narcís i els seus voltants per crear un dispositiu escènic (la creació d’un banc per cada participant) al voltant del qual es generi una peça teatral a mig camí entre la instal·lació, la performance i les arts escèniques. Primer començaran amb una contextualització del projecte, una primera visita al teatre principal amb la seva nova directora Elena Carmona i l’explicació d’aquesta línia de treball. Després es passarà als tallers de fabricació dels bancs i amb la coordinació del dissenyador Pedro Pineda. En paral·lel, les sessions pràctiques aniran acompanyades de converses obertes amb el grup -amb la mediació de nyamnyam -, on s’anirà abordant qüestions que deriven del cos de treball de A quatre potes: sobre la fusta i el seu origen; sobre disseny, materials i forma; sobre l’activació d’aquest dispositiu.

A les 16 h en el marc de la Jornada voltaica del 26 de març es va habilitar un espai amb una escenografia creada amb els bancs i es va fer una posada en comú del projecte i de temes relacionats com la gestió forestal a terres gironines, el disseny com a eina d’experimentació, la construcció d’una escenografia participativa a partir dels bancs que hem creat col·lectivament i el barri com a espai de creació, acció i resiliència. Aquesta acció va comptar amb la presència dels veïns i veïnes participants, dels equips de la volta i del teatre municipal, i la dinamització de l’Ariadna i l’Iñaki de nyamnyam.

nyamnyam és un espai i col·lectiu, creat el 2012 pels artistes Iñaki Alvarez i Ariadna Rodríguez. Unint les seves formacions i deformacions en diverses disciplines, el seu treball té com a objectiu promoure la creació, la difracció, l’intercanvi de coneixement i la cultura mitjançant estratègies d’interacció. Utilitzen dinàmiques i eines pròpies de la creació artística per plantejar intervencions que se situen en cada context g-local en què treballen. L’objectiu és activar el teixit de cada context en un sentit holístic, incorporant els organismes (escala humana i altres), sistemes, ambients, relacions… Han dut a terme i compartit els seus projectes a Espanya, Portugal, França, Itàlia, Suïssa, Noruega, Grècia, Estats Units, Mèxic, Colòmbia i Equador.

Actualitat