La Volta #27: disseny de producte i artesania digital

Els dies 22 i 23 de desembre es celebra l’edició especial de Nadal del Mercat de La Volta dedicada a promoure la venda de productes funcionals i decoratius d’aquells creadors que combinen l’artesania tradicional amb els avenços tecnològics i digitals, el disseny de qualitat i la innovació creativa. Així mateix, desde La Volta, es vol seguir fomentant el contacte directe entre creadors i visitants, el consum responsable i de proximitat, i fer de la plaça de l’Assumpció un node cultural i comercial de referència  a la ciutat.  Un any més l’edició de Nadal forma part de les activitats programades per la Festa de la Llum VIBRA.

El disseny i l’artesania digital també s’expandeixen en els aparadors i espais de La Volta que seran transformats col·laborativament pels residents del projecte amb intervencions artístiques i lumíniques. També serà l’eix vertebrador de l’exposició a La Cova de La Volta a cura de la dissenyadora i investigadora Cristina Noguer (Puig, Fab Lab, Vamos Architects).

La Volta a més a més participa en el projecte de recerca Arxipèlag, en l’àmbit de la creació escènica a l’espai públic, del Grau d’Arts Escèniques de l’Escola Universitària ERAM, col·laborant en la conceptualització de l’espai escènic i el vincle dels estudiants amb el barri. Arxipèlag parteix del treball amb una taula i una cadira. Però també de la llum. Dos objectes quotidians i un motiu universal són el punt de partida d’una creació col·lectiva en la que cadascun dels artistes participants genera un espai diferent, una illa en un arxipèlag.

Enguany el cartell de La Volta ha estat creat en el marc del Grau de Disseny i Creació Digitals de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i és un exemple de disseny generatiu i creació digital amb algorismes que consta de 360 versions diferents fetes amb un sol patró de Quelic Berga, Gerard Encabo i Ale Moscoso.

Programa:

Divendres 21 de desembre

Instal·lació i acció artística: Arxipèlag (17-22 h)

Grau d’Arts Escèniques _ Escola Universitària ERAM

Arxipèlag és una intervenció artística que reivindica el carrer com a lloc de proximitat, espai de trobada i celebració entre les persones que habiten la ciutat contemporània.

Dissabte 22 de desembre

Concerts

Claqué Jazz Trio (12 h)

Projecte de jazz i claqué.

Véase pág. 57 (20 h)

Poesia urbana, humor en forma de cançó, folklore popular contemporani.

Inauguració exposicions (13:13h)

Les obres exhibides exploren l’impacte de les eines digitals en els processos productius per aconseguir objectes, funcionals i decoratius, de disseny únics.

Andreu Carulla i Pete Sans: Eines digitals

Sur/Sac i Comme des Machines (+info expo)

Jordi Canudas: LMC Mobile (+info expo)

Curadoria: Cristina Noguer

Activitats pedagògiques

Presentacions-demostracions

Conferència: disseny generatiu

David Casacuberta 

Qui crea el disseny generatiu?

En aquesta xerrada explorarem com els mitjans digitals estan canviant el nostre concepte d’autoria, i de quins nous paradigmes estan sorgint per extendre la idea d’autor més enllà de la imatge romàntica heretada del segle XIX. A partir de diversos exemples d’art i disseny generatiu presentarem aquestes noves visions del concepte d’autor i farem una mica de prospectiva de cap a on evolucionarà aquest model.

Presentació del cartell de La Volta amb Quelic Berga, Gerard Encabo i Alejandro Moscoso i (16 h)

Conferència

Oscar Guayabero (17 h)

Disseny+empatia+mediació= canvi social

El disseny és un mediador entre nosaltres i les nostres capacitats, entre nosaltres i el nostre entorn i també, entre nosaltres i els altres. Si substituïm l’ego del creador per l’empatia del co-disseny podem crear les condicions per millorar situacions personals i col·lectives. Aquest canvi pot ser petit però si el disseny es posa al servei de la innovació social, podem aportar metodologia i talent a molts petits canvis que ja estan succeint. Es tracta de fer el disseny no un instrument al servei del consum sinó una eina transformadora de realitats.

Instal·lació artística: Arxipèlag (17-18 h/ 20-21 h)

Acció artística: Arxipèlag (18-20 h)

Instal·lacions lumíniques de La Volta: Joan Corominas i Joanic Geniüt, Marta Salvador, Juan Righetti i Victor Masferrer.

Diumenge 23

Concerts

Drunken Sailors (12h)

Trobada i ball de Lindy Hop

Els Mals Endreços (20h)

Espectacle musical amb acords i desacords pels amants de les emocions lleus i les intenses.

Activitats pedagògiques

Presentacions-demostracions

Amalia Vermell: Joieria (13:15h) (+info)

Coudre: Ceràmica 3D (17h) (+info)

BCN3D Technologies: Impressores 3D (18h) (+info)

Instal·lació artística: Arxipèlag (17 a 22h)

Instal·lacions lumíniques de La Volta: Joan Corominas i Joanic Geniüt, Marta Salvador, Juan Righetti i Victor Masferrer.

Paradistes participants

Xanti Art i Natura, El Flamenc, Tell Fusta (Espai de Joc), LUR, Resid’ús, Tatadú, Essència, Neus Joies, Associació Cultural El Bèlit, Souls Wood Pictures, The Sui’Studio, Ova, Joana Garganté, Amalia Vermell, Luis Camargo, Harabú, Popeline Handmade, Isona Ten, Pedrart, Valentina Kalaydjan, Plego, Blau Spirit, Juan Righetti, Terram, La Perra Laika, Presenta:, Moments by Nunu, Aleix Tremendamente, Wäwä Illustration, Marta Salvador.

 

Fotos del Gran Mercat de Nadal de 2017 (Helena Roig)

Actualitat

   

L’Associació Cultural La Volta forma part de Xarxaprod, la Xarxa d’espais de creació i producció de Catalunya