MEMÒRIA I VISIONS des de la plaça Empúries

  • Imatge de Jordi Jiiménez (La Perra Laika)

ACCIÓ ARTÍSTICA COMUNITÀRIA: 

Memòria i visions des de la plaça Empúries

Com podem transformar una plaça pública i neutral per on passen els vianants, en un espai de trobada i d’identificació entre veïns i veïnes? Com hem d’intervenir sobre l’espai urbà perquè, més enllà d’ordenar el trànsit, sigui el reflex de la riquesa i diversitat dels seus habitants? Aquestes són algunes de les preguntes que impulsen el projecte Memòria i visions des de la plaça Empúries. Es tracta d’una acció artística i comunitària que busca dinamitzar l’espai públic a través de la participació dels veïns i veïnes – amb especial èmfasi als infants i joves del sector sud de Sant Narcís – i d’un conjunt d’eines d’investigació social i d’experimentació artística a través de les quals podem transformar un dels espais públics de referència del barri.

L’objectiu és la realització comunitària de dues produccions artístiques: tres pintures murals que reflecteixin la memòria del passat, les vivències del present i les visions de futur de Sant Narcís; i una cartografia social representada en un mapa il·lustrat de gran format sobre suport tèxtil i que, mitjançant la tècnica del collage, inclourà pictogrames i símbols que representaran les vivències i experiències col·lectives del barri. 

La planificació de la intervenció, orientada per artistes i dinamitzadors socials de l’Associació Cultural La Volta, es desenvoluparà en dos moments claus. En primer lloc, proposem una sèrie d’exercicis d’investigació social (com entrevistes, l’elaboració de mapes, la reconstrucció històrica o la realització d’itineraris fotogràfics) que ens ajudin a entendre la diversitat, la història i els espais importants del barri. En segon lloc, a través d’exercicis de dibuix, del disseny i realització de pictogrames i símbols, i de la producció de murals col·laboratius, volem donar forma artística a la memòria, la vida i el futur del barri. 

L’execució de l’acció artística comunitària ha de permetre la creació de vincles entre diferents col·lectius i enfortir el sentiment de pertinença entre la comunitat veïnal en el mateix procés de transformació de l’espai públic. Creiem que involucrar diferents persones i col·lectius per transformar la plaça Empúries a través de les metodologies de participació i de creació artística, pot aconseguir no només canviar l’aspecte de la plaça sinó sobretot, enfortir el teixit social a través del procés de treball artístic i comunitari que faci valdre els talents, la convivència, el reconeixement de les diferències i l’autonomia dels veïns i veïnes per resoldre els conflictes que els afecten o les problemàtiques que comparteixen. 

Memòria i Visions és un projecte d’Arts i Barris

Ho organitza: Associació cultural La Volta/ Ajuntament de Girona
Amb el suport: Unió Europea. Fons Europeu de Desenvolupament Regional/ Generalitat de Catalunya/ Diputació de Girona

Programació JULIOL:

Mural d’Aleix Font dissenyat a partir dels materials realitzats pels alumnes de 6è de primària de les escoles de La Bisbal d’Empordà en el marc de les dinàmiques participatives del projecte Camins Escolars Segurs de l’Associació cultural La Volta per a l’àrea d’ensenyament de l’Ajuntament de La Bisbal (2018-2020).

Destaquem:

CONTACTE

Plaça Assumpció, 22 

Sant Narcís, 17005 Girona 

+34 610033833 

info@femlavolta.cat

SEGUEIX-NOS

      

FES-TE AMIC!

HO ORGANITZA

AMB EL SUPORT DE

AMB EL SUPORT DE

COL·LABORA