D’esquena a l’Art. Exposició col·lectiva a cura de Félix Pérez-Hita

D’esquena a l’Art

Exposició col·lectiva a cura de Félix Pérez-Hita

Inauguració: Dissabte 19 d’octubre a les 13:13 h en el marc de La Volta #30: bioconstrucció i disseny sostenible.

Lloc: Plaça de l’Assumpció 15 (La Cova)

Horaris d’obertura:

Dijous 31 d’octubre (18 – 20 h)

Dimecres 6 de novembre (18 – 20 h)

Dissabte 16 de novembre (18 – 20 h)

Dimarts 19 de novembre (18 – 20 h)

Dimecres 27 de novembre (18 – 20 h)

Si voleu venir un altre dia ens podeu escriure a info@femlavolta.cat

TEXT:

El proclamat Gran Art actual sembla pensat per a multinacionals, museus i governs; o per banquers i gent molt rica amant de l’ostentació (futbolistes, cantants, actors i actrius, etc.), milionaris avorrits de la vida i desorientats en el seu afany consumista i ostentador. També per a les masses de turistes que volen selfies davant d’algun monument de moda per penjar-lo a les xarxes socials i que el món s’assabenti que han estat allà.

D’altra banda, en molts casos la teoria es retroalimenta a si mateixa (com una mena de teologia) i amb prou feines es preocupa d’allò popular o humà. Aleshores es converteix en violència simbòlica (Pierre Bourdieu) exercida contra aquells que no tenen títols, els illetrats, els que no saben parlar ni escriure en l’idioma del poder, ni referenciar les cites correctament. Contra aquesta violència també cal lluitar. Com deia Clarín en una de les seves cavil·lacions: “Uno de los principales servicios de los estudios académicos es éste: enseñarnos a no respetar a los críticos que en nombre de sus estudios académicos sentencian como si fueran el Tribunal Supremo.” (Leopoldo Alas, Solos de clarín, 1881).

Tenint present la Escuela Popular de Sabiduría Superior del Juan de Mairena de Machado, presentem aquí objectes propers a allò que s’ha anomenat Art rural, Art Brut, Outsider art, Folk art, etc. però també d’altres que difícilment es troben a galeries o museus, des de coses d’ús quotidià fins a peces efímeres creades especialment per a aquesta exposició. Quadres de Gassama, un artista que venia les seves obres pels carrers del barri Gòtic de Barcelona, les fustes pintades del qual estan exposades a galeries de París i en fires de Nova York … sense que ell ho sàpiga. També obres de García Tella o Francesc Subarroca. Objectes trobats o comprats en mercats de puces de diferents ciutats i pobles d’Europa. I també, encara que marginalment, algunes peces d’amics “artistes” com Miguel Brieva, Jaume Pitarch, Víctor Masferrer, Tomás Odión, Andrés Hispano i Jonathan Brown, que tampoc se senten molt còmodes en l’actual món de l’art.

Activitat paral·lela a l’exposició:

Un viatge musical a través de l’art brut

Concert amb projeccions de Dusty Stray entorn de l’anomenat Art Brut, Outsider Art o Folk Art; amb cançons escrites i interpretades per Jonathan Brown dedicades a alguns cèlebres artistes outsiders: Henry Darger, Edward Gorey, Morton Barlett, Vivian Maier i Miroslav Tichy.

Algunes de les cançons seran precedides per breus introduccions (amb imatges) a la vida i l’obra d’aquests artistes, presentacions a càrrec del mateix Jonathan Brown amb la col·laboració Fèlix Pérez-Hita.

Dissabte 30 de novembre a les 19:30 h

Secret del Bosc, zona enjardinada de la plaça de l’Assumpció, 20

Félix Pérez-Hita

Historiador de l’Art per la UB, actualment dirigeix, amb Andrés Hispano i Ingrid Guardiola, Soy Cámara: el programa del CCCB, creat al 2010 i emès a TVE2 i Youtube. Amb Arturo Bastón funda, al 2012, el projecte “Hilomental: sesiones videológicas”. Membre de Horitzó.tv, Tvlata (Salvador de Bahia, Brasil 2007) i Gabinet de crisi: un programa de tv que no veurà a la tv (2001-2009), amb A. Bastón i K. Grau.

Ha participat, entre altres, a les següents exposicions: Low-Cost: Libres o cómplices (FAD 2009, Mery Cuesta y J.L. Marzo), Estáis listos para la tv (MACBA 2011, Chus Martínez), No tocar, por favor (Artium-Vitoria 2013, Jorge Luis Marzo), 1000 metros cuadrados de deseo (CCCB 2017, Rosa Ferré i Adélaïde de Cater), Anivdelarev (amb el Taller d’Infografia Popular, Panoràmic 2018), El arte irreductible (Mery Cuesta, La Model 2019).

Va treballar com a realitzador, guionista i editor al Boing Boing Buddha (Btv) i a una vintena de nits temàtiques sobre cultura per a BarcelonaTV (1999-2004), entrevistant entre altres: Christo i Jean Claude, Michelangelo Pistoletto, Javier Tomeo, Raymond Pettibon, Karlheinz Stockhausen, Pere Portabella, Raymond Hains, Manolo Borja-Villel, Jean-Louis Comolli, Joan de Segarra, Albert Boadella, Chicho S. Ferlosio. Per el Soy Cámara ha entrevistat: Harun Farocki, Adam Curtis, Andrés Rábago (El Roto), Michael Sandel, Jorge Luis Marzo, Mery Cuesta, Isabel Escudero, Joan Fontcuberta, etc. És assessor des de 2017 del Festival Panoràmic (Granollers), amb Joan Fontcuberta i Andrés Hispano.

Ha escrit per a Archipiélago, Mania (UB), Esborrany, Cultura/s (La Vanguardia) i El Estado Mental, entre altres publicacions. Ha impartit classes sobre història y teoria de la imatge a: Elisava (Escola Universitària de Disseny), Universitat de Girona, Institut d’Humanitats (CCCB), ACVIC, i ha col.laborat en màsters i seminaris de diverses universitats i museus estatals (ESCAC, ECAM, Un. de Lleida, etc.).

Links:

http://felixph.blogspot.com
Soy Cámara (CCCB) ONLINE:
http://www.cccb.org/es/marco/ficha/soy-camara-online/34794
Soy Cámara CCCB – YouTube

Actualitat